Početna » Lokalna partnerstva » Održana radionica u okviru projekta Lokalna partnerstva za transparentno upravljanje prirodnim resursima

 

Održana radionica u okviru projekta Lokalna partnerstva za transparentno upravljanje prirodnim resursima

 

Dana 16. lipnja 2016. godine u prostorijama Eko Pana održana je radionica pod nazivom “Dvije strane-jedan cilj” – Uloga javnosti u donošenju odluka o sustavnom odlaganju i odvajanju otpada. Radionica je bila namjenjena predstavnicima civilnog sektora i lokalne vlasti s ciljem poboljšanja otvorenosti u upravljanju prirodnim resursima.

Cilj radionice je bio otvaranje kvalitetne rasprave među različitim dionicima društva/različitim sektorima o odvajanju i zbrinjavanju otpada u lokalnim zajednicama na području grada Karlovca i Karlovačke županije. Cilj radionice je bio otvaranje kvalitetne rasprave među različitim dionicima društva/različitim sektorima o odvajanju i zbrinjavanju otpada u lokalnim zajednicama na području grada Karlovca i Karlovačke županije.

oliverIMG_5752-630x420 Na radionici su uz predstavnike Eko Pana i partnerskih organizacija Zelena akcija/FoE iz Zagreba i Žmergo iz Opatije,  sudjelovali predstavnici lokalnih vlasti (grad Karlovac i Karlovačka županija), udruga (Turbina promjena,  Građanska inicijativa Karlovac), javnih poduzeća (Čistoća d.o.o., Kodos). 

 Radionica je započela predstavljanjem projekta „Lokalna partnerstva za transparentno upravljanje prirodnim   resursima“, u okviru kojeg se i održavala radionica. Projekt su predstavili Ivana Francišković Olrom (koordinatorica projekta) i Denis Frančišković (asistent na projektu), koji su bili i moderatori radionice. Predstavljeni su glavni ciljevi i aktivnosti projekta te rezultati. Dio uvoda bio je posvećen Zelenom telefonu s naglaskom na prijave problema vezanih uz odlaganje, odvajanje i zbrinjavanje otpada.

U nastavku su slijedila dva izlaganja – „Gospodarenje otpadom u Hrvatskoj – stanje i perspektive“ i „Primjeri dobre prakse gospodarenja otpadom prema zero waste načelima“. Izlaganja je pripremio Marko Košak iz Zelene akcije, uz pomoć kolegice Željke Leljak Gracin. Izlaganja su bila slobodne forme te se sudionike poticalo na razgovor, raspravu i postavljanje pitanja. IMG_7209

Nakon izlaganja i rasprave  sudionici su se podijelili u dvije skupine. U svakoj su skupini bili različiti dionici sa zadatkom detektiranja najvećih problema u gospodarenju otpadom te predlaganjem mogućih rješenja. Svaka je grupa za rad imala 15 minuta, a moderatori su sve iznesene probleme i moguća rješenja zabilježili te ih koristiti u provedbi projektnih aktivnosti.

ZAKLJUČCI:

  • nedovoljna razina osviještenosti i motiviranosti građana, jasna je potreba za promjenom ovakvog stanja, a odgovornost je zajednička, odnosno, nužan je angažman čitave lokalne zajednice počevši o stvaranja pozitivnih potrošačkih navika kao i poticanja građana na razlikovanje otpada od smeća. Također, kao jedan od primarnih problema je uspostava učinkovitog sustava primarne selekcije otpada kao nužnog uvjeta za funkcioniranje cjelovitog sustava gospodarenjem otpadom.
  • Predloženo je osnivanje Savjeta za zaštitu okoliša Grada Karlovca, u kojem bi se nalazili predstavnici svih dionika, čime bi se omogućila neposredna komunikacija između lokalnih vlasti i građana, prepoznavanje potreba i problema kao i unaprjeđenje sustava odvajanja i prikupljanja otpada. Osobito je potrebno uključiti gradske četvrti i mjesne odbore u rad ovog Savjeta.

 

 

 

banner_lptups_logoHR

 

 

Oznake: , , , ,

Komentari su zatvoreni

Nije moguće komentirati ovaj post.

IZDVOJENE NOVOSTI »

Tko onečišćuje rijeku Dobru?

Tko onečišćuje rijeku Dobru?

„U turističkoj zemlji, članici EU-a, čija se vlada kune u brigu o okolišu, o ruralnom razvoju, demografskoj obnovi,… mi doživljavamo ovakve ekološke...

 
Što ste nam prijavili na Zeleni telefon u prvom polugodištu 2019.?

Što ste nam prijavili na Zeleni telefon u prvom polugodištu 2019.?

Na Zeleni telefon udruge Eko Pan u razdoblju od 01.01.-30.06.2019. godine zaprimili smo ukupno 37 poziva građana. Najviše poziva zaprimljeno je putem besplatnog...

 
Poziv na tribinu 4.6.2019. U 16:00 – Pozitivan primjer prakse u gospodarenju tekstilnim otpadom Suradnja Socijalne zadruge Humana Nova Čakovec i Čistoće Duga Resa d.o.o.

Poziv na tribinu 4.6.2019. U 16:00 – Pozitivan primjer prakse u gospodarenju tekstilnim otpadom Suradnja Socijalne zadruge Humana Nova Čakovec i Čistoće Duga Resa d.o.o.

Dragi građani i građanke, pozivamo Vas da prisustvujete tribini o pozitivnom primjeru iz prakse o gospodarenju tekstilnim otpadom gdje će kao gosti sudjelovati...