3. radionica: Prirodna zaštita od sunca i uboda insekata

 
Uključi se u zaštitu prirode i okoliša
Prijavite zagađenje okoliša!
Podržite Eko-Pan donacijom

Kremu za sunčanje možete vrlo jednostavno napraviti sami. Korištenjem prirodne kreme za sunčanje smanjujemo rizik nastanka melanoma i drugih teških oboljenja koja se povezuju s korištenjem industrijskih krema.
Istraživanja pokazuju da je melanom najučestaliji u zemljama u kojima se najviše koriste industrijske kreme i losioni za sunčanje, jer one sprečavaju sintezu vitamina D. Osim toga, sadrže i druge sastojke koji remete rad mozga i endokrinog sustava, te izazivaju alergijske reakcije. Često korišteni, a vrlo štetni sastojci su oksibenzon koji se nalazi u više od 65% krema za sunčanje, a u tijelu se ponaša kao estrogen, pa samim time uzrokuje i disbalans hormona, te retinol-palmitat koji kao oblik vitamina A u tim kremama služi kao stabilizator, a štetan je za kožu.
U izradi prirodnih krema za sunčanje koristimo prirodna biljna ulja koja imaju visok zaštitni faktor. Tradicionalno se vjeruje da macerat gospine trave štiti kožu od UV zraka, ali upravo suprotno – kod nekih ljudi može izazvati oštećenja kože i treba ga koristiti isključivo nakon sunčanja.
Faktor zaštite koji pružaju ulja:
-ulje sjemenki mrkve SPF 38-40
-ulje maline SPF 25-50
-ulje čileanskog lješnjaka SPF 10-30
-ulje avokada SPF 15
-kokosovo ulje SPF 8
-bademovo ulje SPF 5
-jojobino ulje SPF 4-6
-maslinovo ulje SPF 4-8
-karite (shea) maslac SPF 4- 6.
Prije izlaganja suncu treba izbjegavati upotrebu eteričnih ulja.
Neka eterična ulja se uopće ne smiju nanositi na kožu 24 sata prije. To se prvenstveno odnosi na ulja iz roda Citrus, jer sadrže spojeve furanokumarine koji nakon izlaganja UV zrakama ubijaju stanice kože. Kod lakših slučajeva nastaju tamne mrlje na koži, a kod težih do opekotina i potpunog propadanja tkiva uz duboke ožiljke. Najopasniji je bergamot, limunovac, kela, limeta, grejp, limun i gorka naranča. Eterična ulja mandarine i slatke naranče općenito nisu opasna, ali ih svejedno treba izbjegavati. Manje poznata ulja poput kumina i anđelike su također iznimno opasna.

Nakon sunčanja je najbolje upotrijebiti hidrolate, ali pod uvjetom da ne sadrže alkohol. Posebno je dobar hidrolat lavande i ružmarina, tipa verbenon, a hidrolat paprene metvice izaziva ugodan osjećaj hlađenja. Vrlo dobar je i sok aloe vere kojeg možemo razrijediti s hidrolatom u omjeru 10:1. To znači da na 200 ml hidrolata dodajemo 20 ml soka aloe. Nakon primjene hidrolata, kožu bi bilo poželjno namazati uljima koja će ubrzati regeneraciju kože – macerat nevena i gospine trave ili biljno ulje pšeničnih klica.
Krema za sunčanje

Sastojci:
1 dl ulja (kokosovo, maslinovo, bademovo, od sjemenki grožđa, shea maslac)
5 čajnih žličica cink oksida
1 čajna žličica pčeljinjeg voska
3 žlice prirodnog aloe vera gela (bez alkohola i propilen glikola)
1/2 šalice destilirane vode po želji
eterična (nikako citrusna!!!) ulja (ylang ylang, lavanda, ruža, jasmin….)

Postupak: Malo zagrijte ulje i dodajte vosak. Sve se radi na blagoj temperaturi. Skinuti s vatre i dodati cink oksid, po želji eterična ulja i staviti sa strane. U toplu destiliranu vodu dodati aloe vera gel i sjediniti s prvom smjesom. Da bi se sastojci dobro homogenizirali koristite blender. Ova krema za sunčanje nije posve vodootporna i mora se ponovo nanositi nakon znojenja ili kupanja. Pobrinite se da ne udišete cink oksid prilikom izrade. Ako dodate više voska, krema će biti gušća i tvrđa. Za miris se preporučuje kokos, ekstrakt vanilije ili eterično ulje lavande.
SPF faktor: oko 20..
Čuvati na suhom, hladnom mjestu ili u hladnjaku.

Repelenti
Mnoge biljke koje sadrže eterična ulja koristile su se kao repelenti – na Hvaru lavandin, a u Indiji listovi pačulija.
Stoga postoje i raznolike recepture o primjeni eteričnih ulja kao repelenata. Sljedeća eterična ulja se općenito koriste za izradu repelenata: aldehidna ulja – limunski eukaliptus, citronela, limunska trava esterna ulja – lavanda alkoholna ulja – geranij bourbon, pačuli.
Priprema repelenta ovisi o načinu primjene: Ako se nanosi na tkanine, onda se može pripremati u 70% alkoholu ili hidrolatu uz dodatak 10% eteričnih ulja – ako se nanosi na kožu, onda se može pripremiti ista koncentracija u baznom ulju lješnjaka ili jojobe.
Ubodi krpelja:
Krpelje nije dobro uklanjati pomoću baznih (masnih) ulja jer tako mogu povratiti sadržaj želuca čime se povećava rizik od zaraze. Od eteričnih ulja se koriste čajevac, klinčić i paprena metvica zbog svog antibakterijskog i antivirusnog djelovanja.
Jedna kap na krpelja koji se uhvatio na kožu i nakon nekoliko minuta krpelj popusti pod utjecajem eteričnih ulja i lako se odvoji pincetom.

Prirodni repelent protiv krpelja za nanošenje na odjeću:
100 ml 70 % alkohola etanola ili hidrolata smilja
50 kapi eteričnog ulja citronele
50 kapi eteričnoga ulja limunskog eukaliptusa
50 kapi pačulija
Sve sastojke staviti u bočicu sa sprej-pumpicom, bočicu dobro protresti i pošpricati po odjeći.

Ubodi insekata
Ovisno o vrsti insekta nakon uboda dolazi do razvoja upalne reakcije pod kožom. Često uz oteknuće, svrbež i crvenilo. Za zaustavljanje takvih reakcija nakon uboda najbolje je koristiti eterična ulja limunskog eukaliptusa (10%) i njemačke kamilice (2,5%), a mogu se dodati i eterična ulja mandarine, slatke naranče (10%) i paprene metvice (2,5%) tako što se u navedenom postotku dodaju nekom baznom brzoupijajućem ulju.

Prirodni repelent protiv komaraca za nanošenje na kožu:
Sastojci:

50 ml biljnog ulja (npr. jojoba, badem ili neven)
40 kapi eteričnog ulja citronele
20 kapi eteričnoga ulja limunskog eukaliptusa
40 kapi eteričnog ulja pačulija

Postupak: Dobro promućkati i namazati izložene dijelove kože (ne nanositi na lice). Djecu možemo zaštiti istom recepturom, ali dozu eteričnih ulja treba smanjiti na pola. Nekoliko kapi ove mješavine moguće je nježno umasirati i u dlaku kućnog ljubimca (psa) kako bi ga prirodno zaštitili od krpelja.

Uključi se u zaštitu prirode i okoliša
Prijavite zagađenje okoliša!
Podržite Eko-Pan donacijom