Početna » Novosti » Karlovačka bijela roda

 

Karlovačka bijela roda

 

Protekloga tjedna Eko Pan je zaprimio više telefonskih dojava građana da u užem dijelu Karlovca svakodnevno viđaju bijelu rodu u blizini Ekonomske škole, O.Š. Dragojle Jarnević, na Vunskom polju, na Rakovcu, u Novom centru, odnosno u blizini javnih prometnica. Građani opravdano izražavaju zabrinutost da ista ne strada te traže savjete kako postupiti ukoliko im se roda nađe u neposrednoj blizini.

Vezano za to obratili smo se Javnoj ustanovi Natura Viva kako bi nam dali više informacija i savjeta koje ovim putem dijelimo s građanima.

Bijela roda je strogo zaštićena vrsta koja tijekom kolovoza odlazi zimovati u toplije krajeve, a vraća se tijekom ožujka iduće godine te se gnijezdi na ranije napravljenim gnijezdima koja se najčešće nalaze na stupovima distribucijske električne mreže, na krovovima kuća i dimnjacima.

Gotovo svake godine određeni broj jedinki bijele rode ostane iz razloga što su legla bila kasnija zbog čega se iste ne osjećaju spremnima za let u toplije krajeve.

Bijele rode s područja Hrvatske pripadaju istočnoeuropskoj populaciji koja leti preko Bugarske, Rumunjske, Bospora, Turske, Izraela, duž Nila, i istočnim dijelom Afrike do Sudana odakle put nastavljaju preko Etiopije, Kenije, Tanzanije, Zambije, Zimbabvea i Mozambika do Južnoafričke Republike.

Prema navodima Natura Vive stav je struke da se roda, ukoliko je dobroga zdravlja, ne uznemirava. U spomenutoj javnoj ustanovi mišljenja su da je naša roda dobroga zdravlja, ali iz kasnoga legla zbog čega se nije odvažila na dugi let. Najvažnije je da roda prezimi te da se idućega ljeta pridruži svom jatu u migraciji na jug.

Problem za preživljavanje zime rodi ne predstavljaju niske temperature koje zahvaljujući svojem perju može podnijeti, već nedostatak hrane. Bijela roda hrani se voluharicama, miševima, kukcima i žabama koje u zimskom periodu ne nalazi na poljima. Iz tog razloga u zimskom periodu rodu je potrebno dohranjivati o čemu će brigu voditi Natura Viva u suradnji s veterinarima grada Karlovca.

Građanima se savjetuje da ukoliko žele hraniti rodu da joj ponude sirovu ribu i sirove komadiće mesa koji bi trebali biti dugi najviše deset centimetara jer rode hranu gutaju cijelu.

Iz Natura Vive također upozoravaju kako je sukladno Zakonu o zaštiti prirode (NN 80/13) te Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama (NN 144/213) svaka osoba dužna prijaviti slučajno uhvaćene i/ili usmrćene strogo zaštićene životinje u roku od 24 sata, dok se u slučaju neozlijeđene životinje koja se ne nalazi u svojem prirodnom staništu treba obratiti spomenutoj javnoj ustanovi.

Sigurni smo kako će roda u suradnji Eko Pana, Natura Vive i građana Karlovca prezimiti u Karlovcu te dočekati toplije dane i povratak svojega jata.

Oznake: ,

Komentari su zatvoreni

Nije moguće komentirati ovaj post.

IZDVOJENE NOVOSTI »

Započela provedba novog projekta – Free Korana River

Započela provedba novog projekta – Free Korana River

U sklopu projekta ćemo mapirati i kategorizirati sve barijere u slivu rijeke Korane, s općim ciljem postavljanja temelja za buduće uklanjanje što većeg broja...

 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kraj projekta JEDRO

Projekt “JEDRO – Javne politike za održivi društveni razvoj: voda, energetika, otpad” završava se 29.10.2023. Pune tri godine istraživačko-zagovarački...

 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ministarstvo mora surađivati s civilnim društvom da bi energetske zajednice zaživjele!

Energetske su zajednice važne jer predstavljaju potencijal za demokratizaciju energetskog sektora kroz okupljanje većeg broja građanki i građana koji sami proizvode...