4. radionica: Ljekovito bilje: prepoznavanje, branje i upotreba

 
Uključi se u zaštitu prirode i okoliša
Prijavite zagađenje okoliša!
Podržite Eko-Pan donacijom

Prije nego krenemo u košnju dobro je prošetati i pogledati kakve nas biljke okružuju i što nas mogu naučiti. Upravo to smo učinili na četvrtoj radionici sa Silvijom Kolar-Fodor. Prošetali smo livadama Centra za bekućnike i naišli na više toga nego što smo očekivali – na dijelu livade nekad se očito nalazio vrt, a dio bilja ga je nadživio, uključujući prekrasne Asteriju i Pakujca.
U sezoni iščekivanja prvih plodova u vrtu, priroda nam daje obilje hrane. Samniklo bilje je besplatno i hranjvo. Od medvjeđeg luka, do maslačka, koprive, trputca, stolisnika… sve nam je tu. Samoniko bilje bere se na mjestima koja su daleko od prometnica i pesticida. Ovakva svježa hrana može se pripremati samostalno ili obogatiti razna jela , a naš organizam pročistiti i osnažiti upravo onda kad mu je to najpotrebnije.
No, sa samoniklim biljem slično je kao s gljivama – da bismo ga mogli brati i uživati moramo ga dobro poznavati. Neke vrste poput medvjeđeg luka imaju otrovnog blizanca dok nam neke druge u pretjeranoj količini mogu donijeti više štete nego koristi.

Odlučite li se otići u branje, prije se dobro raspitajte i educirajte – i to svakako bolje kroz radionicom na terenu nego na internetu gdje su informacije nerijetko zbunjujuće, a ponekad i netočne.
I za kraj, Silvijina preporuka: isprobajte krumpir salata s listovima maslačka – ukusno i zdravo!