VRTLARSKE RADIONICE
Vrtlarske radionice održavale su se u razdoblju od ožujka do rujna 2022. godine u prostorijama i vrtu karlovačkog Centra za beskućnike. Voditeljica radionica bila je omiljena biovrtlarka Silvija Kolar-Fodor koja je s polaznicima podijelila djelić svog bogatog znanja i iskustva.
1. radionica: Planiranje vrta i razmjena sjemenja
Vlastiti vrt je najveći aktivistički čin kojim stvaramo bolji svijet. Vrt je izvor stvaralaštva, kreativnosti, besplatna psihoterapija i tjelovježba, boravak na svježem zraku, izvor radosti i inspiracije. – udruga Biovrt VIŠE »
2. radionica: Sjetva i uzgoj presadnica
Hladni proljetni dani ove su godine trajali duže no inače, no što se Silvije tiče, sa sadnjom prvih presadnica u vrtu ionako je bolje započeti u drugoj polovici svibnja kad možemo biti isgurniji da im neće naštetiti mraz. VIŠE »
3. radionica: Kreiranje vrta i proljetna sjetva
Svibanj je idealno doba za uzbuđenje koje donose vrtlarski radovi i sjetva na otvorenom. Kako smo za potrebe radionica u vrtu Centra za beskućnike dobili na raspolaganje jedan manji komad zemlje, Silvija je odlučila pokazati nam kako i na maloj površini možemo postići raznolikost i obilje. VIŠE »
4. radionica: Ljekovito bilje: prepoznavanje, branje i upotreba
Prije nego krenemo u košnju dobro je prošetati i pogledati kakve nas biljke okružuju i što nas mogu naučiti. Upravo to smo učinili na četvrtoj radionici sa Silvijom Kolar-Fodor. Prošetali smo livadama Centra za bekućnike i naišli na više toga nego što smo očekivali – na dijelu livade nekad se očito nalazio vrt, a dio bilja ga je nadživio, uključujući prekrasne Asteriju i Pakujca. VIŠE »
5. radionica: Radovi na vrtu u lipnju – presađivanje, malčiranje, berba
Malčiranje u početku zahtjeva nešto truda i vremena ali je najbolje što možemo dati svom vrtu. Malčiranjem vrt štitimo od isušivanja i brojnih drugih utjecaja prirode, te si dugoročno osiguravamo povoljne uvjete za zdrav rast biljaka i plodova. VIŠE »
6. radionica: Sušenje i skladištenje bilja
Na vrhuncu vrtlarske sezone počinje berba plodova. Većinu toga najbolje je konzumirati odmah nakon branja, a viškove obično zamrzavamo ili konzerviramo. Neko povrće, poput tikvi, dovoljno je skladištiti. VIŠE »
7. radionica: Sakupljanje sjemenja, sušenje i skladištenje
U vrtu sve počinje i završava sjemenom. Nažalost, sakupljanje i čuvanje sjemenja danas je rijetko znanje. Sjeme se danas kupuje u trgovinama, a stare sorte polako nestaju iz naših vrtova i s naših stolova. Čuvanjem sjemena najbolje doprinosimo biološkoj raznolikosti podneblja u kojem živimo. VIŠE »