Početna » Novosti » Naše rijeke, naše blago – tribina za mlade

 

Naše rijeke, naše blago – tribina za mlade

 

U prostoru dugoreške Gradske vijećnice u petak, 18. svibnja, u 18 sati, održana je tribina o očuvanju rijeka, organizirana u okviru kampanje Naše rijeke, naše blago, koju vodu WWF Adria, uz pomoć i podršku brojnih veslačkih, kajakaških i ronilačkih klubova. Udruga Eko Pan partner je kampanje.
Ova je tribina osobito bila namijenjena mladima, kao budućim donositeljima odluka i dionicima društva koje može i treba doprinijeti boljoj budućnosti naših rijeka. Tribinu je sjajno moderirala novinarka Tamara Perković, a započela je brzim kvizom – provjerom znanja o krškim rijekama. Nakon kviza slijedili su pozdravni govori gošći tribine – dogradonačelnice Duga Rese, Katarine Srakočić i pročelnice Upravnog odjela za graditeljstvo i okoliš Karlovačke županije, Marine Jarnjević. Ispred WWF Adria, uvod u tribinu održala je Irma Popović Dujmović, naglasivši problematično stanje voda u svijetu te nastojanja da se kampanjom Naše rijeke, naše blago skrene pažnja javnosti na izuzetno kompleksnu situaciju upravljanja rijekama u Hrvatskoj. U dinamičnoj raspravi sudjelovali su učenici srednjih škola, dugorešani i sudionici kampanje, a iznesena pitanja i prijedlozi uručeni su WWF maskoti, pandi, koja će zapisnik uručiti ministru zaštite okoliša i energetike, koji je na tribinu bio pozvan, ali nije bio u mogućnosti i doći. Kako je cilj tribine bio potaknuti mlade na interes za ovu temu, naročito nam je drago što su se uključili u raspravu i iznijeli niz prijedloga, od kojih izdvajamo da je nužno razmišljati na način da se bez energije i struje danas živjeti ne može i da je traženje srednjih puteva, u smislu kombiniranja različitih održivih izvora energije onaj put koji trebamo birati, da solarnu energiju treba učiniti pristupačnijom i prisutnijom, da treba razmišljati o energiji mora i da kampanje poput ove nemaju smisla ako se borimo samo za očuvanje onog što je preostalo, već treba inzistirati i na popravljanju šteta i posljedica nastalih na rijekama koje se već dugo iskorištavaju za potrebe proizvodnje električne energije. Mladi se pitaju zbog čega se ne ulaže u znanje i učenje te ne potiče mlade inovatore, kojih ima puno i sve više, ali zbog toga što ovdje nailaze na zatvorena vrata, odlaze u inozemstvo. Prijedlog je potaknuti nadležna ministarstva na natječaje za mlade inovatore koji će istraživati u području održive energije i rješenja uklanjanja negativnih utjecaja hidroelektrana na ekološke sustave.
Tribina je pokazala da s mladima treba razgovarati, jer itekako imaju ne samo za reći, već i želju napraviti i promijeniti.
Zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali na tribini, osobito učenicima i njihovim profesorima. Moramo naglasiti kako su se u raspravi i razmišljanjima istaknuli učenici Tehničke škole Ruđer Bošković iz Zagreba te se nadamo kako ćemo i u buduće aktivnosti kampanje uključivati mlade ljude i nastaviti ih poticati na aktivno sudjelovanje u pozitivnim društvenim promjenama. Zahvaljujemo i dugoreškim roniocima i kajakašima koji su pomogli u organizaciji tribine. Kampanja Naše rijeke, naše blago se nastavlja regatama rijekama Kupom, Koranom i Dravom te popratnim aktivnostima.

Oznake: , , , , , , , , ,

Komentari su zatvoreni

Nije moguće komentirati ovaj post.

IZDVOJENE NOVOSTI »

The Dissertation Proposal Help Game

The Basic Facts of Dissertation Proposal Help If you choose a subject that doesn’t fascinate you and you discover that it’s difficult then you’ll...

 

The Dissertation Proposal Help Game

The Basic Facts of Dissertation Proposal Help If you choose a subject that doesn’t fascinate you and you discover that it’s difficult then you’ll...

 

Who Else Wants to Learn About Research Paper for Computer Science in Pdf?

So How About Research Paper for Computer Science in Pdf? Total credits needed for the degree are 122. Based (more…)