Početna » Novosti » Naše rijeke, naše blago – tribina za mlade

 

Naše rijeke, naše blago – tribina za mlade

 

U prostoru dugoreške Gradske vijećnice u petak, 18. svibnja, u 18 sati, održana je tribina o očuvanju rijeka, organizirana u okviru kampanje Naše rijeke, naše blago, koju vodu WWF Adria, uz pomoć i podršku brojnih veslačkih, kajakaških i ronilačkih klubova. Udruga Eko Pan partner je kampanje.
Ova je tribina osobito bila namijenjena mladima, kao budućim donositeljima odluka i dionicima društva koje može i treba doprinijeti boljoj budućnosti naših rijeka. Tribinu je sjajno moderirala novinarka Tamara Perković, a započela je brzim kvizom – provjerom znanja o krškim rijekama. Nakon kviza slijedili su pozdravni govori gošći tribine – dogradonačelnice Duga Rese, Katarine Srakočić i pročelnice Upravnog odjela za graditeljstvo i okoliš Karlovačke županije, Marine Jarnjević. Ispred WWF Adria, uvod u tribinu održala je Irma Popović Dujmović, naglasivši problematično stanje voda u svijetu te nastojanja da se kampanjom Naše rijeke, naše blago skrene pažnja javnosti na izuzetno kompleksnu situaciju upravljanja rijekama u Hrvatskoj. U dinamičnoj raspravi sudjelovali su učenici srednjih škola, dugorešani i sudionici kampanje, a iznesena pitanja i prijedlozi uručeni su WWF maskoti, pandi, koja će zapisnik uručiti ministru zaštite okoliša i energetike, koji je na tribinu bio pozvan, ali nije bio u mogućnosti i doći. Kako je cilj tribine bio potaknuti mlade na interes za ovu temu, naročito nam je drago što su se uključili u raspravu i iznijeli niz prijedloga, od kojih izdvajamo da je nužno razmišljati na način da se bez energije i struje danas živjeti ne može i da je traženje srednjih puteva, u smislu kombiniranja različitih održivih izvora energije onaj put koji trebamo birati, da solarnu energiju treba učiniti pristupačnijom i prisutnijom, da treba razmišljati o energiji mora i da kampanje poput ove nemaju smisla ako se borimo samo za očuvanje onog što je preostalo, već treba inzistirati i na popravljanju šteta i posljedica nastalih na rijekama koje se već dugo iskorištavaju za potrebe proizvodnje električne energije. Mladi se pitaju zbog čega se ne ulaže u znanje i učenje te ne potiče mlade inovatore, kojih ima puno i sve više, ali zbog toga što ovdje nailaze na zatvorena vrata, odlaze u inozemstvo. Prijedlog je potaknuti nadležna ministarstva na natječaje za mlade inovatore koji će istraživati u području održive energije i rješenja uklanjanja negativnih utjecaja hidroelektrana na ekološke sustave.
Tribina je pokazala da s mladima treba razgovarati, jer itekako imaju ne samo za reći, već i želju napraviti i promijeniti.
Zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali na tribini, osobito učenicima i njihovim profesorima. Moramo naglasiti kako su se u raspravi i razmišljanjima istaknuli učenici Tehničke škole Ruđer Bošković iz Zagreba te se nadamo kako ćemo i u buduće aktivnosti kampanje uključivati mlade ljude i nastaviti ih poticati na aktivno sudjelovanje u pozitivnim društvenim promjenama. Zahvaljujemo i dugoreškim roniocima i kajakašima koji su pomogli u organizaciji tribine. Kampanja Naše rijeke, naše blago se nastavlja regatama rijekama Kupom, Koranom i Dravom te popratnim aktivnostima.

Oznake: , , , , , , , , ,

Komentari su zatvoreni

Nije moguće komentirati ovaj post.

IZDVOJENE NOVOSTI »

Tko onečišćuje rijeku Dobru?

Tko onečišćuje rijeku Dobru?

„U turističkoj zemlji, članici EU-a, čija se vlada kune u brigu o okolišu, o ruralnom razvoju, demografskoj obnovi,… mi doživljavamo ovakve ekološke...

 
Što ste nam prijavili na Zeleni telefon u prvom polugodištu 2019.?

Što ste nam prijavili na Zeleni telefon u prvom polugodištu 2019.?

Na Zeleni telefon udruge Eko Pan u razdoblju od 01.01.-30.06.2019. godine zaprimili smo ukupno 37 poziva građana. Najviše poziva zaprimljeno je putem besplatnog...

 
Poziv na tribinu 4.6.2019. U 16:00 – Pozitivan primjer prakse u gospodarenju tekstilnim otpadom Suradnja Socijalne zadruge Humana Nova Čakovec i Čistoće Duga Resa d.o.o.

Poziv na tribinu 4.6.2019. U 16:00 – Pozitivan primjer prakse u gospodarenju tekstilnim otpadom Suradnja Socijalne zadruge Humana Nova Čakovec i Čistoće Duga Resa d.o.o.

Dragi građani i građanke, pozivamo Vas da prisustvujete tribini o pozitivnom primjeru iz prakse o gospodarenju tekstilnim otpadom gdje će kao gosti sudjelovati...