Početna » Novosti » Održana prva radionica o rodama

 

Održana prva radionica o rodama

 

U petak, 6. veljače, u OŠ Rečica, održana je prva edukativna radionica o bijeloj rodi, u okviru projekta “Praćenje stanja populacija bijele rode u Karlovačkoj županiji“.

Podsjećamo, udruga Eko Pan od 2010. godine kontinuirano prati stanje populacije bijele rode na području Karlovačke županije. Praćenjem populacija utvrđuje se točan broj gnijezda, točan položaj gnijezda, broj aktivnih i neaktivnih gnijezda, razlozi neaktivnosti pojedinih gnijezda, smještaj gnijezda obzirom na postojeću infrastrukturu, razlozi stradavanja, broj mladih u gnijezdima te potiče daljnji monitoring i stvaranje baze podataka o broju gnijezda u Republici Hrvatskoj. Izuzetna važnost pridodana je podacima o smještaju gnijezda na dotrajalim objektima i stupovima električne mreže jer se pravovremenim djelovanjem mogu potaknuti nadležne ustanove na djelovanje kako bi se takva gnijezda sačuvala.

Svrha edukativnog dijela projekta je POTAKNUTI praćenje stanja populacije bijele rode u Karlovačkoj županiji kroz uključivanje i participaciju lokalnog stanovništva, a osobito najmlađih, čija će uloga u budućnosti biti presudna za opstanak ove vrste.

Na radionici u OŠ “Rečica” sudjelovalo je ukupno 40 učenika. Radionicu su vodili članovi udruge Eko Pan. Učenici su dobili edukativni materijal te se nadamo kako će nastaviti aktivno sudjelovati u zaštiti vlastitog okoliša, s obzirom da su tijekom radionice pokazali veliko zanimanje za rode. Inače, u Rečici je u 2014. godini zabilježeno ukupno 9 aktivnih gnijezda, jedno se nalazi upravo u neposrednom okolišu škole.

Tijekom narednih tjedana udruga će održati još nekoliko radionica u osnovnim školama Karlovačke županije.

Projekt “Praćenje stanja populacija bijele rode u Karlovačkoj županiji” financira HEP grupa kroz natječaj “Svjetlo na zajedničkom putu”.

IMG_0961

IMG_0951

IMG_0950

Oznake: , , , , ,

Komentari su zatvoreni

Nije moguće komentirati ovaj post.

IZDVOJENE NOVOSTI »

Naše rijeke, naše blago – tribina za mlade

Naše rijeke, naše blago – tribina za mlade

U prostoru dugoreške Gradske vijećnice u petak, 18. svibnja, u 18 sati, održana je tribina o očuvanju rijeka, organizirana u okviru kampanje Naše rijeke, naše...

 
Vesela subota u Eko Panu – 3.3.2018.

Vesela subota u Eko Panu – 3.3.2018.

Ove subote u Eko Panu organiziramo dva događaja! Proljetnu razmjenu sjemena i nakon dugo vremena – buvljak na kojem možete prodavati, razmjenjvati i poklanjati...

 
Završetak projekta Lokalna partnerstva za transparentno upravljane prirodnim resursima i predstavljanje brošure

Završetak projekta Lokalna partnerstva za transparentno upravljane prirodnim resursima i predstavljanje brošure

Udruga Eko Pan u partnerstvu s udrugama Žmergo (Opatija) i Zelena akcija (Zagreb) te u suradnji s brojnim jedinicama lokalne samouprave, Pravnim fakultetom u Rijeci...