Početna » Novosti » Održana radionica o Strateškoj procjeni utjecaja na okoliš

 

Održana radionica o Strateškoj procjeni utjecaja na okoliš

 

Eko Pan je u sklopu projekta “Podrška u prijenosu okolišnih politika” i u suradnji s partnerskim organizacijama organizirao 31. ožujka 2014. godine u Karlovcu radionicu pod nazivom “Strateška procjena utjecaja na okoliš prostornog plana – zakonski okvir i praksa”. Cilj radionice je bio upoznavanje predstavnika JLS i OCD-a sa postupkom Strateške procjene utjecaja na okoliš u Hrvatskoj koji je prenesen s pravnom stečevinom EU-a u naše zakonodavstvo.
Radionica je imala svrhu identificiranja mogućih problema u provođenju SPUO i poboljšanja suradnje između organizacija civilnog društva i lokalnih vlasti. Na radionici su posebno analizirani mogući problemi oko provođenja postupka SPUO u okviru najavljenih izmjena prostornog plana Karlovačke županije s posebnim osvrtom na problematiku hidroelektrana i sagledavanje njihovog kumulativnog utjecaja te nizinske pruge. Također, na radionici je raspravljano o ostalim specifičnim okolišnim problemima u Karlovačkoj županiji (izbacivanje rijeke Korane iz ekološke mreže, planovi gospodarenjem otpadom i sl.).
Na radionici su sudjelovali predstavnici grada Karlovca, Karlovačke županije, grada Ozlja, JU “Natura Viva”, Ureda za udruge vlade RH i OCD-a.
Matej Majdenić iz odjela za provedbu SPUO iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode, upoznao je sudionike radionice sa zakonodavnim okvirom i problemima iz prakse u provedbi postupka SPUO.
Pokazalo se da predstavnici jedinica lokalne uprave i samouprave s jedne strane kao i udruge za zaštitu okoliša i javnost s druge, nemaju dovoljno znanja i kapaciteta za provedbu postupka Strateške procjene utjecaja na okoliš. Također, indetificirani su problemi oko nedovoljno jasne zakonske regulative kao i izostanak široke javne rasprave i konsenzusa oko lokalno značajnih okolišnih problema, što često u praksi dovodi do odluka političkog karaktera koje su u suprotnosti s prevladavajućim javnim interesima lokalne zajednice.

Više o radionici možete pročitati ovdje.

Projekt “Podrška u prijenosu okolišnih politika” financiran je od EU i Ureda za udruge Vlade RH.

Radionica SPUO 31.3.14.
Radionica SPUO 31.3.14

Radionica- SPUO 31.3.14.
SPUO 31.3.14

Oznake: , , ,

Komentari su zatvoreni

Nije moguće komentirati ovaj post.

IZDVOJENE NOVOSTI »

Spajanje sektora zaštite okoliša i gospodarstva je štetno i neprihvatljivo!

PRIOPĆENJE ZELENOG FORUMA, 10. srpnja 2020. Spajanje Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, koje bi vodio...

 
Otpad i dalje najveći izazov u očuvanju okoliša – Godišnji izvještaj Zelenog telefona za 2019. godinu

Otpad i dalje najveći izazov u očuvanju okoliša – Godišnji izvještaj Zelenog telefona za 2019. godinu

Cilj Mreže Zelenih telefona je poticanje građana na aktivnije sudjelovanje u zaštiti okoliša, a nadležnih institucija na učinkovitije rješavanje problema...

 
Završni izvještaj o radu Eko Pana u 2019.

Završni izvještaj o radu Eko Pana u 2019.

Eko Pan će ovu godinu pamtiti po useljenju u novi prostor 🙂 U veljači smo, u partnerstvu s Nakladom Šumek, otvorili vrata našeg ureda u središtu Karlovca....