Početna » Novosti » POČETAK KAMPANJE ZA OČUVANJE RIJEKE KORANE

 

POČETAK KAMPANJE ZA OČUVANJE RIJEKE KORANE

 

Konferencijom za medije koja se održala  1. srpnja 2015 godine  Eko Pan i WWF započinju kampanju za očuvanje rijeke Korane. Kampanja je nastavak niza aktivnosti koje Eko Pan uz suradnju s partnerskim organizacijama provodi zadnjih pet godina u cilju očuvanja i zaštite karlovačkih rijeka.  pan_5_1_519677

Planirano dodatno pregrađivanje Korane potaknulo je Eko Pan i WWF na kampanju uključivanja javnosti u odlučivanje o sudbini Korane. 

Eko Pan i WWF Adria već niz godina u svojem djelovanju kroz razne projekte i aktivnosti nastoje ukazati na potrebu očuvanja naših rijeka i slatkovodnih sustava kao iznimno prirodno bogatstvo Republike Hrvatske. Suradnja Eko Pana i WWF Adria na očuvanju rijeke Korane započela je u rujnu 2014. kad su  zajedničkim naporom uspjeli rijeku  Koranu, temeljem stručnih argumenata, vratiti u Europsku ekološku mrežu Natura 2000 (vidi: ovdje). Kampanja Eko Pana i WWF-a želi povećati svijest javnosti i donosioca odluka o prirodnim vrijednostima i turističkim potencijalima rijeke Korane i ponuditi alternativu planu u kojem se njene bogate vode žele koristiti isključivo u svrhu proizvodnje struje.

Utjecaj planiranih elektrana potrebno je procijeniti na cjelovit način te da se realno sagledaju kratkoročne i dugoročne posljedice na prirodu i ljude koje žive uz rijeku. Trenutni plan realizacije projekata malih hidroelektrana na Korani napravljen je bez pravog poznavanja biologije i ekologije rijeke, bez pristanka lokalnog stanovništva te bez adresiranja kumulativnog utjecaja svih tih brana na samu rijeku i njenu okolicu. Situacija je postala alarmantnija, kad se je u izmjenama Prostornog plana Karlovačke županije dodalo još nekoliko hidroelektrana na Korani, što bi ukupno značilo preko 10 novih brana i dodatno pregrađivanje toka rijeke Korane.

„Serija malih hidroelektrana ima isti negativan utjecaj na rijeku kao i velika hidroelektrana. Istraživanja su pokazala da utjecaj može biti i veći s obzirom na instaliranu snagu elektrana. WWF kroz rad na problematici malih hidroelektrana želi potaknuti bolji proces odlučivanja o lokacijama postrojenja, kriterijima koncesija te uključivanju različitih dionika u održivo planiranje razvoja hidroenergetike u Hrvatskoj“, rekla je Irma Popović Dujmović iz WWF Adria.

U okviru kampanje osim regate, planirano je održavanje javnih tribina u mjestima i gradovima uz tok rijeke Korane, tiskanje info letaka za građane i aktivno sudjelovanje u postupku izmjene prostornog plana Karlovačke županije kojim se planiraju dodatne lokacije za izgradnju hidroelektrana na rijeci Korani.

„Regata kojom započinje kampanja održati će se u nedjelju 5. srpnja 2015. godine na dionici rijeke Korane od mjesta Lučica do mjesta Barilović kojom će se simbolično povezati dvije lokacije na kojima se planira realizacija hidroelektrana. Na početku regate planirano je zajedničko fotografiranje. Nakon zajedničkog spuštanja u Bariloviću je planirano druženje sudionika regate uz hranu i piće. Na regati će sudjelovati udruge, sportski klubovi, organizacije i ljubitelji prirode sa područja Karlovačke županije, ali i drugih dijelova Republike Hrvatske.
Sa zadovoljstvom ističemo da je naša karlovčanka Zrinka Cvitešić zaštitno lice kampanje, te će nam se pridružiti na regati.” dodao je Denis Frančišković iz Eko Pana.

11168194_10153016186008063_2598441471606703139_n

Ovim putem Pozivamo Vas da nam se pridružite u spustu koji započinje u 10 sati ili na zajedničkom druženju u mjestu Barilović gdje će biti cilj regate. 

Detaljnije inaformacija o samoj regati pratite na facebook stranici Eko Pana


 

pan logo

wwf logo

 

 

 

 

 

 

 

Oznake: , , , ,

Komentari su zatvoreni

Nije moguće komentirati ovaj post.

IZDVOJENE NOVOSTI »

Započela provedba novog projekta – Free Korana River

Započela provedba novog projekta – Free Korana River

U sklopu projekta ćemo mapirati i kategorizirati sve barijere u slivu rijeke Korane, s općim ciljem postavljanja temelja za buduće uklanjanje što većeg broja...

 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kraj projekta JEDRO

Projekt “JEDRO – Javne politike za održivi društveni razvoj: voda, energetika, otpad” završava se 29.10.2023. Pune tri godine istraživačko-zagovarački...

 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ministarstvo mora surađivati s civilnim društvom da bi energetske zajednice zaživjele!

Energetske su zajednice važne jer predstavljaju potencijal za demokratizaciju energetskog sektora kroz okupljanje većeg broja građanki i građana koji sami proizvode...