Početna » Novosti » PRIRODA JE LABORATORIJ BOJA – izložba i radionica

 

PRIRODA JE LABORATORIJ BOJA – izložba i radionica

 

U okviru programa manifestacije Festival znanosti 2021. Gradski muzej Karlovac poziva na izložbu „Priroda laboratorij boja: tradicionalno tehnološko znanje“ i radionicu „Zero waste boje“. Organizatori su Tehnički muzej Nikola Tesla iz Zagreba i Gradski muzej Karlovac.

Otvorenje za medije biti će u ponedjeljak, 10. svibnja 2021. godine, u 10 sati, u Maloj dvorani muzeja, nakon čega od 10.30 do 12 sati slijedi radionica na otvorenon, u atriju.

Izložba „Priroda laboratorij boja: tradicionalno tehnološko znanje“ Tehničkog muzeja Nikola Tesla predstavlja tradicionalno znanje o upotrebi prirodnih boja mineralnog, biljnog i životinjskog porijekla u kućanstvu, a temelji se na terenskom istraživanju provedenom tijekom 2015. i 2016. godine na dubrovačkom području na krajnjem jugu Hrvatske.

Istraživanje je provedeno na različitim lokacijama od Pelješca i Dubrovačkog primorja do Konavala, uključujući nepristupačna ruralna područja, kao i zaštićena područja prirodne i kulturne baštine. Kazivači koji su sudjelovali u terenskom radu vrlo su rado iznosili svoja znanja ili sjećanja o primjeni prirodnih boja u kućanstvu, prije svega za bojanje zidova, jaja u uskrsno vrijeme, odjeće i ribarskih mreža. Istraživanje je provedeno prema etičkim kodeksima Američke antropološke asocijacije i Međunarodnog udruženja etnobiologije.
Obnova tradicionalnog znanja o prirodnim izvorima bojila i tehnologijama proizvodnje pridonosi očuvanju baštine te ta znanja mogu biti podloga istraživačkom radu pojedinca i suvremene manufakture i industrije u osmišljavanju ekološki i zdravstveno prihvatljivijih proizvoda.
Izložba je interaktivna i nudi pregršt aktivnosti za djecu i mlade: od slaganja modela klačine (vapnenice) do upoznavanja kemijskih formula pojedinih biljnih pigmenata. Skupljanjem pečata u boji na radnim listovima, saznajte za dobivanje kojih boja je služio alepski bor, šipak, jasen ili broć.

Autorice izložbe su Katarina Ivanišin Kardum, MA i dr. sc. Marija Crnčević, dipl. ing, a kustos izložbe u Gradskom muzeju Karlovac je Lana Bede. Stručni suradnici na izložbi su dr. sc. Ana Sutlović sa Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Katija Dolinar sa Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku i Marijana Miljas Đuračić iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije. Autor izložbenog postava je Roman Šilje, a ilustracija i dizajna Narcisa Vukojević.

Izložba je do sada bila postavljena u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, Etnografskom muzeju u Dubrovniku i na Pelješcu. Uz izložbu je tiskan katalog i vodič.

Radionica „Zero waste boje“ je interdisciplinarni program uz izložbu „Priroda laboratorij boja: tradicionalno tehnološko znanje“, namijenjen svima koji vole stjecati znanja o održivom načinu života, smanjenju količina otpada i zaštiti okoliša i prirode te istovremeno uživati u kulturnom i prirodnom nasljeđu. Tijekom radionice sudionici će otkriti koji su najpoznatiji primjeri bojenja prirodnim bojilima u kućanstvu na jugu Hrvatske, kako učiniti i primjenjivati prirodna bojila porijeklom od broća, luka, šipka… I sve to – bez stvaranja otpada!

Sve genaracije su dobrodošle.

Radionica se održava na otvorenom u atriju Gradskog muzeja Karlovac, Strossmayerov trg 7, Karlovac u ponedjeljak, 10. svibnja 2021. u vremenu 10.30 – 12.00 sati.
Voditeljice radionice: Katarina Ivanišin Kardum, Marija Crnčević, Lana Bede.

Program će se moći pratiti i na Facebook stranici Gradskoj muzeja Karlovac.

Oznake: ,

Komentari su zatvoreni

Nije moguće komentirati ovaj post.

IZDVOJENE NOVOSTI »

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Poziv na 2. Laboratorij za aktivističke inovacije

Zelena akcija poziva Vas na Laboratorij za kreativni aktivizam (artivism) koji će se održati u Zagrebu, Frankopanska 1 (prostor Zelene akcije) u petak 24. rujna...

 
PRIOPĆENJE ZA MEDIJE: PODRŠKA INICIJATIVI „Zaustavimo teror HE Lešće, spasimo naše ljude i rijeke, spasimo srce Karlovačke županije”

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE: PODRŠKA INICIJATIVI „Zaustavimo teror HE Lešće, spasimo naše ljude i rijeke, spasimo srce Karlovačke županije”

Karlovac, 27. kolovoz 2021. PRIOPĆENJE ZA MEDIJE: PODRŠKA GRAĐANIMA Udruga Eko Pan podržava građansku inicijativu i prosvjedni skup „Zaustavimo teror HE Lešće,...

 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Poziv na 1. Laboratorij za aktivističke inovacije

Poziv na 1. Laboratorij za aktivističke inovacije 9. srpnja 2021. godine Zelena akcija, Frankopanska 1, Zagreb   Zelena akcija poziva Vas na Aktivističko...