Početna » Novosti » PRIRODA JE LABORATORIJ BOJA – izložba i radionica

 

PRIRODA JE LABORATORIJ BOJA – izložba i radionica

 

U okviru programa manifestacije Festival znanosti 2021. Gradski muzej Karlovac poziva na izložbu „Priroda laboratorij boja: tradicionalno tehnološko znanje“ i radionicu „Zero waste boje“. Organizatori su Tehnički muzej Nikola Tesla iz Zagreba i Gradski muzej Karlovac.

Otvorenje za medije biti će u ponedjeljak, 10. svibnja 2021. godine, u 10 sati, u Maloj dvorani muzeja, nakon čega od 10.30 do 12 sati slijedi radionica na otvorenon, u atriju.

Izložba „Priroda laboratorij boja: tradicionalno tehnološko znanje“ Tehničkog muzeja Nikola Tesla predstavlja tradicionalno znanje o upotrebi prirodnih boja mineralnog, biljnog i životinjskog porijekla u kućanstvu, a temelji se na terenskom istraživanju provedenom tijekom 2015. i 2016. godine na dubrovačkom području na krajnjem jugu Hrvatske.

Istraživanje je provedeno na različitim lokacijama od Pelješca i Dubrovačkog primorja do Konavala, uključujući nepristupačna ruralna područja, kao i zaštićena područja prirodne i kulturne baštine. Kazivači koji su sudjelovali u terenskom radu vrlo su rado iznosili svoja znanja ili sjećanja o primjeni prirodnih boja u kućanstvu, prije svega za bojanje zidova, jaja u uskrsno vrijeme, odjeće i ribarskih mreža. Istraživanje je provedeno prema etičkim kodeksima Američke antropološke asocijacije i Međunarodnog udruženja etnobiologije.
Obnova tradicionalnog znanja o prirodnim izvorima bojila i tehnologijama proizvodnje pridonosi očuvanju baštine te ta znanja mogu biti podloga istraživačkom radu pojedinca i suvremene manufakture i industrije u osmišljavanju ekološki i zdravstveno prihvatljivijih proizvoda.
Izložba je interaktivna i nudi pregršt aktivnosti za djecu i mlade: od slaganja modela klačine (vapnenice) do upoznavanja kemijskih formula pojedinih biljnih pigmenata. Skupljanjem pečata u boji na radnim listovima, saznajte za dobivanje kojih boja je služio alepski bor, šipak, jasen ili broć.

Autorice izložbe su Katarina Ivanišin Kardum, MA i dr. sc. Marija Crnčević, dipl. ing, a kustos izložbe u Gradskom muzeju Karlovac je Lana Bede. Stručni suradnici na izložbi su dr. sc. Ana Sutlović sa Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Katija Dolinar sa Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku i Marijana Miljas Đuračić iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije. Autor izložbenog postava je Roman Šilje, a ilustracija i dizajna Narcisa Vukojević.

Izložba je do sada bila postavljena u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, Etnografskom muzeju u Dubrovniku i na Pelješcu. Uz izložbu je tiskan katalog i vodič.

Radionica „Zero waste boje“ je interdisciplinarni program uz izložbu „Priroda laboratorij boja: tradicionalno tehnološko znanje“, namijenjen svima koji vole stjecati znanja o održivom načinu života, smanjenju količina otpada i zaštiti okoliša i prirode te istovremeno uživati u kulturnom i prirodnom nasljeđu. Tijekom radionice sudionici će otkriti koji su najpoznatiji primjeri bojenja prirodnim bojilima u kućanstvu na jugu Hrvatske, kako učiniti i primjenjivati prirodna bojila porijeklom od broća, luka, šipka… I sve to – bez stvaranja otpada!

Sve genaracije su dobrodošle.

Radionica se održava na otvorenom u atriju Gradskog muzeja Karlovac, Strossmayerov trg 7, Karlovac u ponedjeljak, 10. svibnja 2021. u vremenu 10.30 – 12.00 sati.
Voditeljice radionice: Katarina Ivanišin Kardum, Marija Crnčević, Lana Bede.

Program će se moći pratiti i na Facebook stranici Gradskoj muzeja Karlovac.

Oznake: ,

Komentari su zatvoreni

Nije moguće komentirati ovaj post.

IZDVOJENE NOVOSTI »

Počinje Šiv-Šavić :)

Počinje Šiv-Šavić :)

Radionicom šivanja koja će se održati u srijedu, 16. lipnja 2021. u prostoru udruge Eko Pan, započinjemo s ponudom društveno-poduzetničkih usluga Zelene vještine...

 
Šumska škola za djecu i roditelje

Šumska škola za djecu i roditelje

Klijanac i Pup zovu na Šumsku školu za djecu i roditelje – ciklus od 12 boravaka u prirodi proteže se kroz godinu dana, a namijenjen je svima, naročito...

 
Šumska škola – učenje o prirodi

Šumska škola – učenje o prirodi

U subotu, 22. svibnja, druženjem na Martinščaku započela je Šumska škola, program koji udruga Eko Pan razvija u okviru grupe usluga društvenog poduzetništva...