Početna » Novosti » U Opatiji održana konferencija “Modeli suradnje u prijenosu okolišnih politika”

 

U Opatiji održana konferencija “Modeli suradnje u prijenosu okolišnih politika”

 

U sklopu projekta Podrška u prijenosu okolišnih politika – STEP u Grand Hotelu Adriatic u Opatiji održana je trodnevna regionalna konferencija Modeli suradnje u prijenosu okolišnih politika. Konferencija je okupila više od 50 predstavnika organizacija civilnog društva, tijela javnih vlasti, medija, te javnih službi iz cijele Hrvatske.

STEP_konf_3

S namjerom jačanja suradnje tijela lokalnih (regionalnih) vlasti i organizacija civilnog društva u provedbi politika zaštite okoliša i prirode održana je regionalna konferencija Modeli suradnje u prijenosu okolišnih politika, od 3. do 5. rujna 2014. godine u Grand Hotelu Adriatic u Opatiji. Tijekom konferencije identificirani su problemi sudjelovanja javnosti u procesu oblikovanja i usvajanja nacionalnih politika zaštite okoliša i prirode, te navedena moguća rješenja za savladavanje tih problema.

Na konferenciji su predstavljeni i dosadašnji rezultati projekta kao i zaključci s radionica održanih u Karlovačkoj, Zagrebačkoj i Primorsko-goranskoj županiji, a koje su bile organizirane također u sklopu projekta STEP. „Važnost sudjelovanja javnosti u okolišnim politikama istaknuta je tijekom provedbe svih projektnih aktivnosti i od strane civilnog sektora, kao i od strane predstavnika raznih razina vlasti. Međusektorska suradnja izuzetno je bitna kako bi se zajednički iznašla najbolja rješenja za razvoj lokalnih zajednica” – naglasila je Željka Leljak Gracin, pravnica Zelene akcije.

Primjere dobre, ali i loše prakse sudjelovanja javnosti predstavili su dr. Csaba Kiss (EMLA, Mađarska), Siim Vahtrus (EELC, Estonija), Enes Ćermagić (Zelena akcija, Zagreb), te doc. dr. sc.Lana Ofak (Pravni fakultet u Zagrebu), koji su svi redom stručnjaci za pravo okoliša. Nadalje,  suradnju OCD-a s tijelima vlasti na različitim projektima u BiH predstavila je Alenka Savić (CRP, Tuzla), dok je o primjerima suradnje OCD i lokalne vlasti iz Hrvatske govorila Dušica Radojčić (Zelena Istra, Pula). U sklopu konferencije održana je i radionica na kojoj su sudionici, kroz rad u malim grupama, razmatrali mogućnosti razvijanja nekih novih modela suradnje OCD-a i tijela javne vlasti u provedbi okolišnih politika.

Projekt STEP provodi Zelena akcija iz Zagreba u suradnji s Udrugom Žmergo iz Opatije i Eko Pan iz Karlovca, u partnerstvu s Fakultetom političkih znanosti iz Zagreba, te pridruženim partnerima: Zagrebačka županija, Karlovačka županija, Državni zavod za zaštitu prirode, Grad Samobor, Grad Karlovac, Grad Opatija i Općina Lovran, a financiran je od strane Europske unije i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Prezentacije s konferencije možete preuzeti ovdje

banner-STEP

 

 


 

 

 

 

Oznake: , , ,

Komentari su zatvoreni

Nije moguće komentirati ovaj post.

IZDVOJENE NOVOSTI »

Tko onečišćuje rijeku Dobru?

Tko onečišćuje rijeku Dobru?

„U turističkoj zemlji, članici EU-a, čija se vlada kune u brigu o okolišu, o ruralnom razvoju, demografskoj obnovi,… mi doživljavamo ovakve ekološke...

 
Što ste nam prijavili na Zeleni telefon u prvom polugodištu 2019.?

Što ste nam prijavili na Zeleni telefon u prvom polugodištu 2019.?

Na Zeleni telefon udruge Eko Pan u razdoblju od 01.01.-30.06.2019. godine zaprimili smo ukupno 37 poziva građana. Najviše poziva zaprimljeno je putem besplatnog...

 
Poziv na tribinu 4.6.2019. U 16:00 – Pozitivan primjer prakse u gospodarenju tekstilnim otpadom Suradnja Socijalne zadruge Humana Nova Čakovec i Čistoće Duga Resa d.o.o.

Poziv na tribinu 4.6.2019. U 16:00 – Pozitivan primjer prakse u gospodarenju tekstilnim otpadom Suradnja Socijalne zadruge Humana Nova Čakovec i Čistoće Duga Resa d.o.o.

Dragi građani i građanke, pozivamo Vas da prisustvujete tribini o pozitivnom primjeru iz prakse o gospodarenju tekstilnim otpadom gdje će kao gosti sudjelovati...