Početna » Novosti » Započela provedba novog projekta – Free Korana River

 

Započela provedba novog projekta – Free Korana River

 

U sklopu projekta ćemo mapirati i kategorizirati sve barijere u slivu rijeke Korane, s općim ciljem postavljanja temelja za buduće uklanjanje što većeg broja njih, kao i osiguravanja potpore javnosti za njihovo uklanjanje.

Protežući se duž 134 km od izvora u Plitvičkim jezerima do ušća u rijeku Kupu u Karlovcu, te obuhvaćajući slivno područje od preko 2200 km2, rijeka Korana ima značajnu ekološku vrijednost zbog čega je uvrštena u mrežu Natura 2000. Sliv Korane je dom raznim migratornim vrstama riba, kao i drugim slatkovodnim organizmima od kojih su mnogi ugroženi na nacionalnoj i/ili EU razini. Međutim, barem 27 barijera ometa njen tok, negativno utječući na bioraznolikost i predstavljajući prepreku poboljšanju njenog ekološkog statusa.

Tijekom projekta, sve postojeće barijere bit će mapirane i kategorizirane s obzirom na utjecaj na bioraznolikost i razinu prioriteta za uklanjanje. Sastanci s relevantnim dionicima te provođenje ciljane medijske kampanje dodatno će podići svijest o ovoj temi i osigurati podršku javnosti. Nadamo se da će uspješna provedba projekta doprinijeti stavljanju uklanjanja barijera s rijeka na politički dnevni red u Hrvatskoj, potencijalno utirući put sličnim inicijativama na drugim rijekama u zemlji i regiji.

Predviđeno trajanje projekta je od 1.2.2024. do 1.2.2025.
Ukupna vrijednost projekta je 79.725,70 €.
Projekt koordinira Zelena akcija / Friends of the Earth Croatia, a partneri na projektu su Pan, udruga za zaštitu okoliša i prirode (Eko Pan) te BIOTA d.o.o.


Projekt financira European Open Rivers Programme, nizozemska zaklada koju financira Arcadia.
Arcadia je dobrotvorna zaklada koja radi na zaštiti prirode, očuvanju kulturne baštine i promicanju otvorenog pristupa znanju. Od 2002. Arcadia je dodijelila više od milijardu dolara organizacijama diljem svijeta.

Oznake: , ,

Komentari su zatvoreni

Nije moguće komentirati ovaj post.

IZDVOJENE NOVOSTI »

Započela provedba novog projekta – Free Korana River

Započela provedba novog projekta – Free Korana River

U sklopu projekta ćemo mapirati i kategorizirati sve barijere u slivu rijeke Korane, s općim ciljem postavljanja temelja za buduće uklanjanje što većeg broja...

 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kraj projekta JEDRO

Projekt “JEDRO – Javne politike za održivi društveni razvoj: voda, energetika, otpad” završava se 29.10.2023. Pune tri godine istraživačko-zagovarački...

 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ministarstvo mora surađivati s civilnim društvom da bi energetske zajednice zaživjele!

Energetske su zajednice važne jer predstavljaju potencijal za demokratizaciju energetskog sektora kroz okupljanje većeg broja građanki i građana koji sami proizvode...