Početna » Novosti » Zero Waste model upravljanja otpadom u Prelogu kao par excellence primjer upravljanja otpadom

 

Zero Waste model upravljanja otpadom u Prelogu kao par excellence primjer upravljanja otpadom

 

Tematska mreža JEDRO nastoji dobiti uvid u postojeće prakse upravljanja otpadom na razini svih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj. Budući da stanje na agregatnoj razini u Hrvatskoj nije zadovoljavajuće, projekt u dubljoj analizi naglasak stavlja na Zero Waste model upravljanja otpadom koji se javlja kao odgovor na postojeći problem prisutnosti neodrživog gospodarenja otpadom u velikom dijelu Hrvatske.

Kako bi se detaljnije proučila studija slučaja Grada Preloga kao člana mreže Zero Waste Europe, projektni je tim odlučio provesti detaljnu analizu preloškog modela upravljanja otpadom, pri čemu je putem analitičkog okvira metaupravljanja i metode praćenja procesa detektiran uzročno-posljedični mehanizam koji je doveo do uvođenja Zero Waste modela i njegove empirijske sadašnjosti.

Rezultati istraživanja pokazuju izuzetne rezultate u odvajanju, recikliranju, kompostiranju i drugim načinima upravljanja otpadom koji su veći čak i od europskog prosjeka.

Intervjuiranjem ključnih aktera uočeno je kako su u odličnim rezultatima preloškog modela podjednako važni svi sektori – javni, privatni i civilni, treći sektor, budući da su svi akteri zajedničkom višerazinskom suradnjom doveli do jednog od hrvatskih uzora u gospodarenju otpadom.

Od političke volje glavnih lokalnih dužnosnika, preko izuzetne angažiranosti privatnog i civilnog sektora u formiranju modela, pa sve do koprodukcijski orijentiranih građana koji odgovorno odlažu i recikliraju otpad, Prelog pokazuje da u Hrvatskoj itekako postoji potencijal za bolje upravljanje otpadom, ali i drugim javnim uslugama.

U sljedećem koraku projektni tim će izraditi smjernice koje će, u idealnom slučaju, pomoći drugim jedinicama lokalne uprave da slijede preloški primjer, upišu se u Zero Waste kartu Europe i svijeta, a na kraju dana postanu i ljepše mjesto za život svojih građana.
____________________________________________________________________________________________

Projekt JEDRO – Javne politike za održivi društveni razvoj: voda, energetika, otpad

Projekt JEDRO- Javne politike za održivi društveni razvoj: voda, energetika, otpad počeo je 29.10.2020. godine i trajati će 36 mjeseci. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a ukupna vrijednost projekta je 3.594.308,89 kn.

Oznake: , , ,

Komentari su zatvoreni

Nije moguće komentirati ovaj post.

IZDVOJENE NOVOSTI »

Započela provedba novog projekta – Free Korana River

Započela provedba novog projekta – Free Korana River

U sklopu projekta ćemo mapirati i kategorizirati sve barijere u slivu rijeke Korane, s općim ciljem postavljanja temelja za buduće uklanjanje što većeg broja...

 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kraj projekta JEDRO

Projekt “JEDRO – Javne politike za održivi društveni razvoj: voda, energetika, otpad” završava se 29.10.2023. Pune tri godine istraživačko-zagovarački...

 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ministarstvo mora surađivati s civilnim društvom da bi energetske zajednice zaživjele!

Energetske su zajednice važne jer predstavljaju potencijal za demokratizaciju energetskog sektora kroz okupljanje većeg broja građanki i građana koji sami proizvode...