7. radionica: Sakupljanje sjemenja, sušenje i skladištenje
U vrtu sve počinje i završava sjemenom.
Nažalost, sakupljanje i čuvanje sjemenja danas je rijetko znanje. Sjeme se danas kupuje u trgovinama, a stare sorte polako nestaju iz naših vrtova i s naših stolova. Čuvanjem sjemena najbolje doprinosimo biološkoj raznolikosti podneblja u kojem živimo.
Sve je više inicijativa koje naglašavaju važnost poznavanja čuvanja sjemenja Znate li sačuvati sjeme uštedjet ćete, naročito ako imate veći vrt i uzgajate puno raznih vrsta. Čuvanjem sjemenja izbjegavate hibride i znate što sijete.
Svaka biljka ima drugačije sjeme, pa je i način sakupljanja i čuvanja drugačiji. Ukoliko ne uspijete od prve nemojte odustati – biljke valja dobro upoznati, a za sakupljanje sjemenja nekih vrsta potrebno je i prilično strpljenja.
Primjerice, sjeme rajčice i paprike maleno je i tanko, treba ga pažljivo odvajati, ispirati i sušiti. Sjeme tikve također je potrebno očistiti i sušiti. Od jestivih zrna mahunarki dio možemo odvojiti za sjeme. Kod korijenastog povrća sjeme dobivamo kad ga uzgajamo kao dvogodišnju biljku, slično je s kupusnjačama i blitvom.
Cvijeće se silno trudi proizvesti sjeme. Zato će cvasti sve dok u tome ne uspije. Sjeme cvijeća sakuplja se kad je suho i zrelo, za sunčana dana. Pri berbi ga odmah stavljajte u posudice kako ga vjetar ne bi raznio. Možete koristiti čašice jogurta i sličnu manju ambalažu. Pri sakupljanju uz sjeme često dobijemo mekinje, ostatke latica i cvjetnih čašica, njih od sjemenja možete razdvojiti nježnim puhanjem. Na dnu će ostati teže sjeme koje će u sljedečoj sezoni klijati i rasti u vašem vrtu.
Sakupljeno sjeme čuvajte u papirnatim vrećicama, na suhom i hladnijem mjestu. Dobro osušeno i čuvano sjeme može godinama zadržati klijavost stoga je za budućnost očuvanja biološke raznolikosti znanje o sakupljanju i čuvanju sjemena jedno od onih najvažnijih.



English
Hrvatski