3. radionica: Kiseljenje povrća
IRANSKA CRVENA TURŠIJA
Sastojci:
8 glavica ljubičastog luka
2 kg crvenog kupusa
½ l jabučnog octa
2 žlice mljevene kurkume
100 g smeđeg šećera
Postupak:
Luk očistimo i podužno nasjeckamo na trakice debljine 2-3 mm. Kupus očistimo i narežemo na podužne trakice debljine 2-3 mm. Narezano povrće pomiješamo, te njime napunimo sterilizirane staklenke dobro utisnuvši povrće. U loncu zagrijemo ½ l vode i ½ l jabučnog octa. Kad zakuha dodamo šećer i kurkumu i kuhamo još 3-4 minute. U staklenke sa povrćem prelijemo zagrijanu tekućinu i poklopimo steriliziranim poklopcima. Povrće mora biti u potpunosti prekriveno tekućinom. Vrijeme kiseljenja je 5-10 dana u tamnom i hladnom prostoru.
KISELJENO POVRĆE
Sastojci:
2 cvjetače
200 g malih krastavaca
½ kg mrkve
½ kg zelenih rajčica
1 kg žute babura paprike
1 l jabučnog octa
100 g soli
100 g smeđeg šećera
2 žlice šarenog papra u zrnu
1 žlica korijandera u zrnu
1 žlica crne gorušice u zrnu
Lovor u listu
Postupak:
Povrće operemo i očistimo. Cvjetamo odvojimo u male cvjetome, paprike režemo na polovice/četvrtine, mrkvu na tanke trakice, rajčicu na polovice/četvrtine, a male krastavce ostavljamo cijele. Povrće naizmjence utiskujemo u sterilizirane staklenke dok ne napunimo skoro do vrha.U loncu zagrijemo 1 l vode i 1 l jabučnog octa. Kad zakuha dodamo sol, šećer, papar, korijander i gorušicu i kuhamo još 3-4 minute. U staklenke sa povrćem prelijemo zagrijanu tekućinu i poklopimo steriliziranim poklopcima. Povrće mora biti u potpunosti prekriveno tekućinom. Vrijeme kiseljenja je 45-60 dana u tamnom i hladnom prostoru.












English
Hrvatski