2. radionica: Izrada krema za lice i tijelo

 
Uključi se u zaštitu prirode i okoliša
Prijavite zagađenje okoliša!
Podržite Eko-Pan donacijom

Kreme se sastoje od masne faze tj. uljne komponente (biljno ulje, eterična ulja) i vodene faze (hidrolat, glicerol) koje povezuje emulgator. Kreme se brže upijaju u kožu nego čista biljna ulja. Njihova kvaliteta ovisi o kvaliteti sastojaka. U klasičnim se kremema, čak i u onim najskupljim kao glavni sastojci koriste se parafin, vazelin, silikonsko ulje i rafinirana biljna ulja, a kao vodena faza se koristi demineralizirana voda. Sve su to sastojci slabe hranjive vrijednosti. Na kraju se u njih dodaju još sintetski mirisi, boje i konzervansi.
Potpuno prirodnu kremu možemo sami napraviti u kućnoj radinosti. Biljna ulja i hidrolate biramo prema tipu kože. Od biljnih ulja je za početničke eksperimente pogodno sezamovo ulje, jer je relativno jeftino, kreme su stabilne i lijepe bijele boje.

Ulja poput boražine, noćurka ili lana su vrlo nestabilna i kreme s njima se trebaju brzo potrošiti ili konzervirati prirodnim vitaminom E. Biljna ulja i hidrolati se mogu kombinirati na puno načina radi postizanja optimalnog učinka.

Vitamin E je prirodni antioksidans i ima svrhu zaštite osjetljivih ulja u kremema i ima ljekovito djelovanje na kožu. Kemijski naziv vitamina E je tokoferol i nosi oznake DL-tokoferol koji je sintetski i Dtokoferol koji je prirodni. U kreme se dodaju još i dekspantenol, alantoin, ekstrakt tratinčice, liposomski dodaci i sl. Najčešće se kao emulgator koristi Phytocream 2000 koji sadrži proteinski emulgator iz pšenice.
Opća receptura za izradu kreme za lice

Sastojci:

Masna faza:
12 grama biljnog ulja (sezamovog, avokadovog, bademovog….)
4,5 grama Phytocream 2000 + 5-10 kapi eteričnog ulja
Vodena faza:
2 grama biljnog glicerola
32 grama hidrolata

Postupak: Sastojke za masnu fazu vagati u jednoj staklenoj laboratorijskoj čaši (maloj), a sastojke za vodenu fazu u drugoj (većoj). Zagrijte vodenu kupelj na 65-70 °C i najprije u njoj grijati malu posudu s biljnim uljem i emulgatorom dok se emulgator ne otopi. Paralelno grijati i vodenu fazu (hidrolat i glicerol). Kad se emulgator otopi, dodati u masnu fazu eterična ulja po želji – pet do deset kapi. Promiješajte. Zatim brzo umiješati vodemu u masnu fazu i izvaditi iz kupelji. Miješajući ohladite i dok je krema još mlaka prebacite u posudicu. Kremu zatvorite tek kad se potpuno ohladi kako se ne bi orosila . Čuvajte u hladnjaku.
Receptura za izradu kreme za tijelo

Sastojci:
Vodena faza:
20 grama glicerola
320 grama hidrolata ili destilirane vode

Masna faza:
120 grama biljnog ulja (50 grama maslinovog, 50 grama shea maslaca, 20 grama ulja ricinusa)
45 grama Phytocream 2000
45-50 kapi eteričnog ulja lavande, ylang-ylang, geranija i sl.

Postupak: Kremu za tijelo pripremamo istim postupkom kao i kremu za lice. Otapanjem shea maslaca, kakao i kokosovog maslaca i dodatkom nekog biljnog i eteričnog ulja možete napraviti maslac za tijelo.