RADIONICE IZRADE PRIRODNE KOZMETIKE

 

Radionice izrade prirodne kozmetike održavale su se tijekom proljeća u prostoru Eko Pana.

Radionice je vodila Tihana Gaćeša Becker, poznavateljica ljekovitog bilja kojoj je prirodna kozmetika dugogodišnji hobi i osobni izbor.

Tihana živi u prirodi, okružena vrtom i šumom, a uz obiteljske i poslovne obveze slobodno vrijeme posvećuje uzgoju i preradi bilja.

Svoje bogato znanje podijelila je s polaznicima radionicama i poručila “Upustite se u avanturu izrade vlastite kozmetike i sredstava za čišćenje. Nećete požaliti! S obzirom da trošak sirovina nije skroman, pronađite ljude s kojima dijelite interes za ovim hobijem i s kojima možete podijeliti trošak nabave. I svakako preporučujemo pohađanje radionica izrade kozmetike. Inspirati će vas i ohrabriti.

1. radionica: Osnove prirodne kozmetike
U biljkama se može naći sva moć ovog svijeta. (Indijanska poslovica)
Koža je naš najveći organ. Ima zaštitnu, osjetnu i regulatornu funkciju. Budući da preko kože veliki broj tvari koje na nju nanosimo završava direktno u krvotoku i budući da je ona odgovorna za čitav naš organizam, vrlo je važno kakve proizvode upotrebljavamo. VIŠE »

2. radionica: Izrada krema za lice i tijelo
U klasičnim se kremema, čak i u onim najskupljim kao glavni sastojci koriste se parafin, vazelin, silikonsko ulje i rafinirana biljna ulja, a kao vodena faza se koristi demineralizirana voda. Sve su to sastojci slabe hranjive vrijednosti.Potpuno prirodnu kremu možemo sami napraviti u kućnoj radinosti. VIŠE »

3. radionica: Prirodna zaštita od sunca i uboda insekata
Kremu za sunčanje možete vrlo jednostavno napraviti sami. Korištenjem prirodne kreme za sunčanje smanjujemo rizik nastanka melanoma i drugih teških oboljenja koja se povezuju s korištenjem industrijskih krema. VIŠE »

4. radionica: Prirodno čišćenje doma
Čist i pospremljen dom stvara u nama osjećaj reda i ugode i donosi dobro raspoloženje. Čišćenje je dio naše svakodnevnice i neizbježno je, a mi odlučujemo hoćemo li na ovu aktivnost gledati kao problem ili kao praktičnu rekreaciju, razgibavanje i oslobađanje od stresa. VIŠE »

5. radionica: Izrada sapuna
Naše bake su kuhale sapun koji su najčešće koristile za pranje veša. Često su za izradu koristile ulja i masti kojima je istekao rok trajanja, jer se slobodne kiseline iz takvih masnoća brže saponificiraju, pa su pogodnije za pranje veša. Takav sapun se zove kuhani ili babin sapun. VIŠE »