5. radionica: Izrada sapuna

 
Uključi se u zaštitu prirode i okoliša
Prijavite zagađenje okoliša!
Podržite Eko-Pan donacijom

Kemijski rečeno, sapun je zapravo sol koja nastaje kad kiselina i lužina reagiraju u procesu saponifikacije i neutraliziraju se u sol, odnosno sapun. Svakoj masnoj kiselini treba točno određena količina lužine kako bi se dobio sapun.
Razlikujemo dva načina izrade sapuna: topli i hladni.
Hladni postupak – sapuni se ne kuhaju, ulje i soda se miješaju na hladno, sapuni se smiju upotrebljavati tek nakon 6 tjedana sušenja
Topli postupak – ulje i soda se pomiješaju kao i kod hladnog postupka ali se sapun grije i miješa u parnoj kupelji na cca. 70 stupnjeva. Sapun je gotov nakon dva sata i već se sutradan smije upotrebljavati za pranje tijela.
Naše bake su kuhale sapun koji su najčešće koristile za pranje veša. Često su za izradu koristile ulja i masti kojima je istekao rok trajanja, jer se slobodne kiseline iz takvih masnoća brže saponificiraju, pa su pogodnije za pranje veša. Takav sapun se zove kuhani ili babin sapun.

Sastojci za izradu sapuna hladnim postupkom:
biljno ulje – maslinovo, kokosovo, ricinusovo
natrij hidroksid (NaOH)- vrlo opasna kemikalija
destilirana voda – najbolje rashlađena
eterična ulja po želji, suho cvijeće i sl.

Pribor : plastična čaša , plastična žlica , plastična zdjela , precizna vaga , pjenjača (alternativno štapni mikser), staklena laboratorijska čaša od 600 ml, termometar, kalup , zaštitne rukavice, maska i naočale.
Sigurnost – obavezno pročitati prije izrade sapuna!
Natrij hidroksid (NaOH) je jedna iznimno opasna, nagrizajuća tvar (lužina) i prilikom rada je potrebno nositi zaštitne rukavice, dugu odjeću, zatvorenu obuću , zaštitnu masku i zaštitne naočale. Natrijeva lužina se uvijek stavlja u vodu, nikada voda u lužinu!
Ukoliko usprkos oprezu dođe do kontakta, odmah ispirati hladnom vodom najmanje 10 minuta. Prilikom izrade sapuna nositi masku i odjeću koja je nepropusna i lako se skida.
Pazite da rastvorena lužina i sirovi sapun ne budu u posudama koje se mogu zamijeniti za kuhinjske lonce, čaše i slično. Prostor u kojem radimo sapun mora biti čist, uredan, mora imati tekuće vode blizu. Pod ne smije biti klizav, bez predmeta na koje bi mogli zapeti pogotovo kada nosite posudu s NaOH kako je ne biste prolili po sebi ili po nekom drugom.

Posude i pribor koji koristimo prilikom izrade sapuna operemo toplom vodom i deterdžentom, a na kraju isperemo alkoholnim octom kako bi neutralizirali lužinu. Koristite posebnu spužvicu za pranje i perite sa zaštitnim rukavicama .

Recept br. 1:
Sastojci: 1000 g maslinovog ulja
136 g natrij hidroksida (NaOH)
375 g destilirane vode
30 ml eteričnog ulja čajveca

Recept br. 2:
Sastojci: 500 g maslinovog ulja
500 g kokosovog ulja
160 g natrij hidroksid (NaOH)
375 g destilirane vode
20-40 ml eteričnih ulja

Recept br. 3:
Sastojci: 240 g maslinovog ulja
460 g kokosovog ulja
100 g ricinusovog ulja
108 g natrij hidroksida (NaOH)
300 g destilirane vode
20 -40 ml eteričnog ulja

Postupak:

Izvagati biljno ulje i uliti u plastičnu zdjelu od kvalitetne plastike u kojoj ćemo kasnije miješati sapun. U staklenoj laboratorijskoj čaši izvagati dobro ohlađenu destiliranu vodu. U plastičnoj čaši izvagati natrij hidroksid (NaOH) i dodati ga u staklenu čašu s destiliranom vodom. Brzo i oprezno promiješati plastičnom žlicom i ostaviti čašu na otvorenom.
U ovoj fazi dolazi do ispuštanja otrovnih para, te do velikog porasta temperature (70-75 stupnjeva). Nakon minutu-dvije ponovno oprezno promiješati lužinu da se komadići natrij hidroksida ne bi zalijepili na dno čaše.
Čekamo da tempretaura lužine padne na 37-36 °C. Ako je potrebno, može se ohladiti u hladnoj vodenoj kupelji tako da se staklena čaša s lužinom uroni u posudu s hladnom vodom. Termometrom provjeravamo temperaturu (pravu temperaturu pokazuje u sredini lužine, a ne na dnu. Kad temperatura lužine bude 37-36 °C, oprezno je ulijevamo u zdjelu s biljnim uljem kroz malo cjedilo. Temperatura ulja bi trebala biti oko 4 °C viša od temperature lužine.
Miješamo smjesu oko 15 minuta pjenjačom ili štapnim mikserom. Nakon 15 minuta dodajemo odabrani materijal poput suhog bilja (kamilica, lavanda. neven), prirodni pigment i eterično ulje.
Na 500 g biljnog ulja dodajemo oko 100-150 kapi eteričnog ulja, odnosno 5 do 10 ml. Također možemo dodati kukuruzni gris radi piling efekta (100-150 gr na 500 gr biljnog ulja), kakao, kokos, kavu, itd.
Nakon dodavanja raznih dodataka potrebno je nastaviti s miješanjem sapuna još nekoliko minuta, a zatim oprezno izliti tekući sapun iz zdjele u kalup. Najbolje je koristiti silikonske kalupe u drvenom okviru, ali isto tako mogu poslužiti i tetrapaci ili neke druge plastične posude.
Sapun ostaje u kalupu 4-6 dana dok se ne stvrdne u potpunosti, onda se reže i pustimo da se na prozračnom, suhom i hladnijem mjestu suši oko 6 tjedana. Tek tad je spreman za upotrebu i smije se koristiti za pranje tijela .
Sapun u kojem se koristi više od 50% maslinovog ulja naziva se kastiljanski sapun (Castile soap) i odličan je za njegu svih tipova kože.