Volonterski centar

 

MEĐUNARODNI VOLONTERSKI KAMPOVI
Volonterski Centar Zagreb niz godina, svakog ljeta, u suradnji s lokalnim zajednicama organizira volonterske kampove u razli��itim dijelovima Hrvatske. Prioritetna područja rada na volonterskim kampovima su: rad u područjima posebne dr��avne skrbi (obnova, izgradnja, rad s društveno ugroženim skupinama), zaštita okoliša-ekološke aktivnosti (čišćenje, obnova i uređenje javnih gradskih i seoskih prostora, rad s djecom (posebice s posebnim potrebama)), mirovni rad na regionalnom nivou (kroz radionice, edukaciju i regionalnu suradnju) te poticanje kulturnog i umjetničkog djelovanja kroz organizaciju festivala. Svrha i krajnji cilj svih aktivnosti je rješavanje konkretnih problema i zadovoljavanje općih potreba lokalne zajednice u kojoj se naša aktivnost provodi. Takvim se djelovanjem ostvaruje drugi vrlo bitni cilj – promicanje mobilnosti mladih ljudi. I ove godine (2013.) organizirali smo dva međunarodna volonterska kampa, Eko Pan Overground i Eko Pan Underground.

EKO PAN OVERGROUND
Prvi međunarodni volonterski kamp 2013. godine, “Eko Pan Overground”, održan je od 1. do 15. srpnja u gradu Karlovcu. Na ovaj kamp došli su volonteri iz Rusije, Južne Koreje, Španjolske, Francuske, Makedonije i Kanade. Također su im se pridružili i lokalni volonteri. Kamp je u suradnji s Eko Panom koordinirala voditeljica iz Volonterskog centra Zagreb u ��ijoj su organizaciji volonteri i došli u Karlovac.Ovogodišnji kamp bio je nastavak prošlogodišnjeg na kojemu se uređivao bastion sv. Josipa kao dijela karlovačke povijesne Zvijezde. Ove godine volonteri su, u suradnji s radnicima gradske tvrtke Zelenilo, uredili i očistili šanac koji obavija bastion sv. Josipa od raslinja i korova. Domaćin kampa bila je Prirodoslovna škola Karlovac.
o1o2

 

Rezultati koji su ovim me��unarodnim volonterskim kampom postignuti:
– uklonjen je korov i šikara u šancu oko bastiona sv. Josipa te je dodatno uređen okoliš oko bastiona sv. Josipa
– očišćen je prostor ušća rijeke Korane u Kupu u gradskoj četvrti Gaza
– ure��eno je i ponovno obojano dječje igralište ispred Centra za mlade na Gazi
– održano je interaktivno predavanje o karlovačkoj Zvijezdi i povijesti grada Karlovca koje je za volontere vodio kustos Muzeja grada Karlovca Igor Čulig
– održana je zabavna i edukativna večer na bastionu sv. Josipa za volontere gdje su im Dubovački streli��ari prezentirali povijest starog grada Dubovac i održali prezentaciju gađanja lukom i strijelom
– održane su dvije konferencije za medije
– promovirano je volonterstvo kao koristan i zanimljiv oblik društvene solidarnosti
– turistički je promoviran grad Karlovac i Karlovačka županija
– organiziran je izlet na Plitvička jezera za volontere
– promovirano je volonterstvo u zajednici
– potaknut je multikulturalni dijalog i razumijevanje

U međunarodnom volonterskom kampu Eko Pan Overground sudjelovalo je 9 stranih volontera/volonterki (Kyuhee Kim iz Republike Koreje, Karine Montbleau iz Kanade, Juan Sanchez Lopez i Juan Francisco Navarrete iz ��panjolske, Ivana Nikolovska iz Makedonije, Daria Zolotareva i Anastasiya Parinova iz Rusije i Claire Velicitat i Adele Hitzel iz Francuske), 1 volonterka iz Volonterskog centra Zagreb i 5 volontera iz Eko Pana te 8 radnika gradske tvrtke Zelenilo.

EKO PAN UNDERGROUND
Od 12. pa do 28. kolovoza 2013. održan je drugi međunarodni volonterski kamp u organizaciji Eko Pana i Volonterskog centra Zagreb. Kao i prošle godine radovi se odvijaju u i oko OŠ Barilovi�� u Bariloviću te na Panovoj zemlji u selu Šćulac. Smještaj za volontere osigurala je OŠ Barilović. Volonteri su na ovom kampu došli iz Italije, Belgije, Francuske, Turske, Ukrajine i Španjolske, ali u radu su im pomogli i lokalni volonteri.

P1000597MALAP1000595MALA

 

Rezultati koji su ovim međunarodnim volonterskim kampom postignuti:
– uređeno i pripremljeno zemljište za daljnju sadnju voćnjaka osnovne škole u Bariloviću
– izrađen spiralni vrt za OŠ Barilović kao zahvala za domaćine
– zemljište permakulturnog centra udruge Eko Pan očišćeno od korova i redovno ko��ena trava
– dovr��eni zidovi earthshipa (kuće od starih automobilskih guma)
– izrađena i postavljena krovna konstrukcija earthshipa
– izrađene stepenice tehnikom earthshipa
– održana interkulturna večer
– promovirano volonterstvo kao koristan i zanimljiv oblik društvene solidarnosti
– turistički promovirana Općina Barilović i Karlovačka županija
– organiziran izlet na Plitvička jezera za volontere

U međunarodnom volonterskom kampu Eko Pan Underground sudjelovalo je 11 stranih volontera/volonterki (Madmar Farid iz Belgije, Gaelle Bronn, Judith Berckel i Melanie Perez iz Francuske, Guldane Oku i Rabia Bovkir iz Turske, Manuel Domingo Franco i Maria Berasaluce Fernandez iz Španjolske, Ielyzaveta Zherdetska iz Ukrajine i Antonio Constantino iz Italije), 1 volonterka iz Volonterskog centra Zagreb, 6 volontera iz Eko Pana te 5 lokalnih volontera.

Vjerujemo kako smo s oba projekta:
– uspješno promovirali različite oblike volontiranja te važnost održivog razvoja
– upozorili na važnost očuvanja kulturno-povijesne baštine Karlovca
– na zanimljiv i koristan način doprinijeli lokalnoj zajednici
– promovirali rad naše udruge te turističku ponudu naše županije

ZAHVALJUJEMO SE
– svim volonterima, učesnicima kampova
– Turističkoj zajednici grada Karlovca
– Volonterskom centru Zagreb
– Osnovnoj školi Barilović
– Prirodoslovnoj školi Karlovac
– Dubovačkim streličarima
– Gradskom muzeju Karlovac
– Gradskim tvrtkama Zelenilo i Čisto��a
– Općini Barilović
– Karlovačkoj pivovari na dugogodišnjoj suradnji i kontinuiranoj potpori

PROMICANJE VOLONTERSTVA
U studenom 2013. godine Eko Pan je u sklopu promoviranja volonterstva u Gimnaziji Karlovac održao šest predavanja na tu temu. Učenicima maturantima predstavljen je volonterski rad kojim se bavi Eko Pan putem dva kratka filma, film o međunarodnom volonterskom kampu “Pan Overground” iz 2012. godine i film o ovogodišnjoj održanoj akciji čišćenja rijeke Kupe u sklopu Dana V(olontiranja) koja se održala 8. lipnja. U interaktivnom predavanju nakon filmova i daljnjem razgovoru s učenicima predstavljene su im ostale volonterske aktivnosti koje će Eko Pan u budućnosti organizirati. Učenici su upoznati i s radom našeg partnera u organizaciji međunarodnih volonterskih kampova VCZ-a (Volonterskog centra Zagreb) te im je objašnjena procedura ukoliko i sami žele posjetiti neku stranu zamlju i tamo volontirati.

 

ČIŠĆENJE JEZERCA U GRADSKOJ ČETVRTI NOVI CENTAR
povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje, 20. travnja, organizirali smo zajedno s Klubom za podvodne aktivnosti Karlovac čišćenje jezerca u gradskoj četvrti Novi Centar. Uz pomoć Javne vatrogasne postrojbe grada Karlovca (KPA), koja je za tu priliku stavila na raspolaganje čamac, volonteri Eko Pana i KPA Karlovac uspjeli su očistiti površinu jezerca od plutajućeg smeća. Akciji su se pridružili i stanovnici okolnih zgrada kao i gradska tvrtka Čistoća koja je nakon akcije poslala kamion i preuzela sakupljeni otpad.
U akciji koja je trajala 5 sati sudjelovalo je 5 volontera s ukupno 25 volonterskih sati.

jljl1

 

KORPORATIVNO VOLONTIRANJE I SURADNJA S KARLOVAČKOM PIVOVAROM
U 2013. godini Karlovačka pivovara po četvrti je puta sufinancirala međunarodne volonterske kampove, što je pokazatelj dobre suradnje, ali i nastojanja ove tvrtke za što aktivnijim sudjelovanjem u volonterskim, ali i programima zaštite okoliša.
Krajem proljeća 2012. godine predstavnici Karlovačke pivovare pozvali su nas na sastanak s molbom za suradnju u programu Korporativnog volontiranja s kojim su namjeravali započeti na području Grada Karlovca. Kako nisu imali konretnu viziju gdje bi i kako mogli volontirati, zamolili su nas da osmislimo prijedlog volonterskog programa.
S obzirom da je tijekom provedbe projekta “Upravljanje i zaštita karlovačkih rijeka” uočena potreba za sustavnijom i kvalitetnijom komunikacijom s gradskim četvrtima i mjesnim odborima, program volontiranja za KAPI oslanja se upravo na direktan doprinos i odaziv na potrebe gradskih četvrti i mjesnih odbora. Logično, za prvu volontersku akciju odabrana je GČ Dubovac, gdje je i sjedište Pivovare. Ovaj program korporativnog volontiranja nazvan je Dan V(olontiranja). Na sastanku s predstavnikom četvrti dogovoreno je uklanjanje divljeg odlagališta na Strmcu. Akcija je održana 20. listopada 2012. u prijepodnevnim satima. Tvrtka Čistoća osigurala je kontejner za akciju. Sudjelovali su zaposlenici Karlovačke pivovare, predstavnik GČ Dubovac te članovi Eko Pana, a sam događaj su popratili gotovo svi mediji.
Ove godine prednost smo dali području uz rijeke da bi ujedno obilježili i Svjetski dan voda. Za mjesto ovogodišnje akcije izabrali smo rijeku Kupu. Plan je bio o��istiti obale Kupe od Veslačkog kluba na Dubovcu pa do mjesta paljenja krijesa na Gazi te na suprotnoj obali od mosta grada Allesandrije pa do mjesta paljenja krijesa na Baniji. Također su ronioci Kluba za podvodne aktivnosti Karlovac čistili korito Kupe od splava kod veslačkog kluba prema uzvodno. Dan V organiziran je 8. lipnja. U akciji su osim volontera Karlovačke pivovare i Eko Pana sudjelovali i volonteri iz gradskih četvrti Dubovac, Novi Centar, Zvijezda, Gaza, Banija i Drežnik-Hrnetić, kao i članovi Kluba športskih ribolovaca Korana i članovi Ronila��kog kluba Žabac. U akciji je od otpada u potpunosti očišćeno područje obala Kupe u gradu Karlovcu. Otpad je odmah preuzela gradska tvrtka Čistoća koja je za potrebe akcije donirala dva kontejnera.
Korporativno volontiranje Eko Pan predstaviti će i ostalim velikim tvrtkama u gradu Karlovcu pa se nadamo da će nam se u sljedećoj akciji i pridružiti.

dv2dv3

dv1

 

Na ovogodišnjoj volonterskoj akciji sudjelovalo je 95 volontera koji su radili 4 sata i sveukupno odradili 380 volonterskih sati.
U 2013. GODINI ČLANOVI EKO PANA OSTVARILI SU VIŠE OD 2900 VOLONTERSKIH SATI!


Uključi se u zaštitu prirode i okoliša
Prijavite zagađenje okoliša!
Podržite Eko-Pan donacijom