Početna » Centar za vode » A ŠTO DRUGO NEGO HIDROELEKTRANE!

 

A ŠTO DRUGO NEGO HIDROELEKTRANE!

 

U tijeku je javna rasprava za 6. izmjene prostornog plana Županije i strateška procjena utjecaja na okoliš uz neizostavnu temu: hidroelektrane.

Eko Pan posljednih 10-tak godina aktivno vodi borbu protiv izgradnje hidroelektrana na karlovačkim rijekama. Kroz realizirane projekte u karlovačkoj županiji mogli smo se uvjeriti koliko hidroelektrane pa i one “male” mogu štetno utjecati na prirodu i okoliš, ali i imovinu stanovništva i njihov svakodnevni život. Njihov doprinos u proizvodnji energije je zanemariv, kao i benefiti za lokalno stanovništvo. Koristi od ovakvih projekata ima isključivo investitor. Osim toga, primjeri iz okruženja pokazuju nam devastirajuću snagu hidroelektrana za riječne ekosustave.

Ne želimo da se to dogodi i našim rijekama.

Podsjećamo na događaje u kojima smo zajedno s građanima, partnerskim udrugama i stručnjacima uspjeli zaustaviti štetne projekte:

  • 2014.g. uspješno vraćanje rijeke Korane u mrežu Natura 2000 na zahtjev,
  • 2015.g. kampanja “Sačuvajmo Koranu zajedno”,
  • 2016.g. kampanja “Glas ZA Mrežnicu”,
  • pobjede na Visokom upravnom sudu u slučajevima mHE Brodarci i mHE Primišlje,
  • zaustavljanje relizacije mHE Barilović,
  • aktivno praćenje rada i dokumetiranje štetnih posljedica realiziranih projekata (HE Lešće, mHE Ilovac, mHE Dabrova dolina).

Točno prije pet godina vodila se javna rasprava u okviru 4. izmjena prostornog plana Županije kada je namjera bila ucrtati pored postojećih još dodatne lokacije, a najveći broj na rijeci Korani. Od tada do danas jasno smo isticali da se karlovačke rijeke trebaju očuvati i zaštititi. Krajnji cilj u pogledu hidroelektrana je njihovo izbacivanje iz prostornog plana kao jedina garancija da ti projekti nikada neće biti realizirani.

U najnovijim izmjenama iz prostornog plana predlaže se izbacivanje hidroelekrana na Korani (mHE Primišlje, mHE Lučica, mHE Barilović, mHE Furjan), Brodarci na Kupi ostaju kao dio sustava obrane od poplava uz isljučenje mogućnosti za hidroelektranu.
Od postojeće planiranih ostaju na Korani mHE Foginovo, mHE Turanj (Odeta 1), Odeta 2 na Mrežnici. mHE Globornica na Dobri ostaje uvjetno jer je vezana za idejno rješenje rada Lešća.
Pozdravljamo izbacivanje što je i u skladu s očekivanjima.
Ono što također otvara pitanja je sljedeća rečenica na 88 str. Prijedloga plana “- hidroelektrane graditi na lokacijama postojećih mlinica bez podizanja krune slapa odnosno gradnje brana” koja ostaje u prostornom planu i otvara mogućnost za gradnju novih hodroeletrana, bez određivanja točnih lokacija i broja.
Tražimo da se ovakva potpuno neodređena norma izbaci iz prostornog plana.
Pozivamo sve zainteresirane građane na uključivanje u javnu raspravu koja traje do 3. veljače 2021.

Javno izlaganje održat će se prema rasporedu koji možete pogedati na dolje navedenim linkovima gdje se nalaze i strateška studija i prijedlog Plana. Šaljite svoje primjedbe i mišljenja.

Oznake: , , ,

Komentari su zatvoreni

Nije moguće komentirati ovaj post.

IZDVOJENE NOVOSTI »

Započela provedba novog projekta – Free Korana River

Započela provedba novog projekta – Free Korana River

U sklopu projekta ćemo mapirati i kategorizirati sve barijere u slivu rijeke Korane, s općim ciljem postavljanja temelja za buduće uklanjanje što većeg broja...

 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kraj projekta JEDRO

Projekt “JEDRO – Javne politike za održivi društveni razvoj: voda, energetika, otpad” završava se 29.10.2023. Pune tri godine istraživačko-zagovarački...

 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ministarstvo mora surađivati s civilnim društvom da bi energetske zajednice zaživjele!

Energetske su zajednice važne jer predstavljaju potencijal za demokratizaciju energetskog sektora kroz okupljanje većeg broja građanki i građana koji sami proizvode...