Početna » Novosti » Glas ZA Mrežnicu

 

Glas ZA Mrežnicu

 

mreznica_plakat_small

Nevladine udruge danas su u Karlovcu upozorile javnost i donosioce odluka na moguću devastaciju rijeke Mrežnice zbog izgradnje mnoštva malih hidroelektrana. Kroz kampanju „Glas ZA Mrežnicu“ udruge pozivaju na strateški pristup i uvažavanje najstrožih standarda očuvanja prirode kod planiranja i izgradnje, kako bi se sačuvale prirodne karakteristike rijeke i njeni prekrasni slapovi, koji nude i osnovu za razvoj turizma i s njim povezanih djelatnosti u cijelom području.

Rijeka Mrežnica najpoznatija je po svojim sedrenim slapovima, kojih ima čak 93, a dva u gornjem toku posebno su zadivljujuća: slap kod Milkovića visok 8,5 metara i razgranati slap Šušnjar u dvije kaskade, koji doseže visinu čak oko 15 metara. Baš na tim slapovima, po kojima je Mrežnica poznata u Hrvatskoj i svijetu, te zbog kojih je proglašena Natura 2000 područjem, grade se male hidroelektrane.

Izdašnost vode i slapova razlog je nekoć brojnoj gradnji mlinova uzduž gotovo čitavog toka Mrežnice. Kako je danas najveći dio tih mlinova napušten, postoji veliki potencijal za njihovu obnovu te obogaćivanje turističke ponude kao npr. restorani i vikendice.

„Prostornim planom Karlovačke županije omogućena je obnova tih mlinica i za izgradnju malih hidroelektrana pa se većina investicija počela usmjeravati u te aktivnosti, iako one imaju znatno veći utjecaj na prirodu i ugrožavaju turistički potencijal područja u kojem je lani ostvareno 30.000 noćenja“, rekla je Irma Popović Dujmović iz WWF Adria.

Danas postoji veliki interes za izgradnju malih hidroelektrana na Mrežnici. Činjenica je kako su mlinovi nekad koristili samo mali dio vode za svoj rad, dok danas hidroelektrane uzimaju većinu vode, te slapu i prirodi ne ostaje dovoljno vode za održavanje ekosustava.

„Postoje dobri i loši primjeri prenamjene starih mlinova za proizvodnju električne energije. Dobar primjer je mHE „Mataković“ gdje investitor nije značajno utjecao na slap i ekosustav rijeke. Ali postoje i negativni primjeri kao što je mHE „Dabrova dolina 1“ na slapu Šušnjar, gdje je investitor uklonio dio sedrene barijere kako bi izgradio kanal za dovođenje vode u turbinu, infrastruktura stare mlinice ostala je neiskorištena, a količina vode koju koristi mHE puno je veća od količine koju je nekad koristila mlinica. Na istom slapu planira se i mHE „Dora” što će dodatno ugroziti najveći slap na Mrežnici“, rekao je Bruno Banjavčić iz građanske inicijative „Volimo Mrežnicu“.

„Eko Pan i WWF Adria prošle su godine organizirali uspješnu kampanju i regatu „Sačuvajmo Koranu zajedno“, stoga osobito podržavaju kampanju „Glas ZA Mrežnicu“, koja je započela kao inicijativa lokalne zajednice, bez čijeg je aktivnog angažmana gotovo nemoguće sačuvati prirodne tokove naših rijeka“, rekla je Ivana Francišković Olrom iz Eko Pana.

Ovog vikenda udruge počinju s prvim aktivnostima kampanje „Glas ZA Mrežnicu“. U subotu 10. rujna pozivaju javnost da im se pridruži na cjelodnevnom događaju, koji će početi ujutro regatom po Mrežnici a popodne će se nastaviti na gradskom kupalištu Duga Resa. Organizatori planiraju brojne aktivnosti, od zajedničkog skoka u Mrežnicu i izložbe fotografija i slika Mrežnice, do edukacijskih aktivnosti i večernjeg koncerta.

gzm

wwf

pan

Oznake: , , , , ,

Komentari su zatvoreni

Nije moguće komentirati ovaj post.

IZDVOJENE NOVOSTI »

Započela provedba novog projekta – Free Korana River

Započela provedba novog projekta – Free Korana River

U sklopu projekta ćemo mapirati i kategorizirati sve barijere u slivu rijeke Korane, s općim ciljem postavljanja temelja za buduće uklanjanje što većeg broja...

 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kraj projekta JEDRO

Projekt “JEDRO – Javne politike za održivi društveni razvoj: voda, energetika, otpad” završava se 29.10.2023. Pune tri godine istraživačko-zagovarački...

 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ministarstvo mora surađivati s civilnim društvom da bi energetske zajednice zaživjele!

Energetske su zajednice važne jer predstavljaju potencijal za demokratizaciju energetskog sektora kroz okupljanje većeg broja građanki i građana koji sami proizvode...