Početna » Novosti » IZVJEŠTAJ O RADU ZELENOG TELEFONA U 2021. GODINI

 

IZVJEŠTAJ O RADU ZELENOG TELEFONA U 2021. GODINI

 

Na Zeleni telefon Eko Pana u razdoblju od 01. 01.- 21. 12. 2021. godine zaprimili smo ukupno 57 prijava građana.

Otpad i Vode su kategorije na koje se odnosi najveći broj prijava u 2021. godini.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prijave iz kategorije Otpad uglavnom se odnose na nepropisno odbačeni otpad u okoliš te traženje informacija o mjestima zbrinjavanja određenih vrsta otpada.

Kada su u pitanju prijave iz kategorije Vode, građani su iskazali zabrinutost zbog dovođenja građevinske mehanizacije u I. zonu sanitarne zaštite izvorišta pitke vode, prijavili zamućenje rijeka Slunjčice i Korane, ispuštanje sadržaja septičkih jama u okoliš, ispuštanje vode iz privatnih bazena u Mrežnicu, te tražili informacije o planu ispuštanja vode iz HE Lešće.

Pet od sedam zaprimljenih prijava u kategoriji Zelenilo u 2021. godini stiglo nam je iz Karlovca i odnose se na projekte uređenja javnog prostora koji tijekom svoje realizacije nisu uključivali glas građana. Tu su, u prvom redu, slučaj rekonstrukcije u karlovačkoj ulici Naselje Marka Marulića te “čišćenje” terena uz šetnicu u Aleji hrvatskih branitelja uz rijeku Koranu. Komunalnom redarstvu Grada Karlovca uputili smo apel da naloge za održavanje okućnica vlasnicima ne izdaje u doba pune vegetacije i razmnožavanja mnogih korisnih vrsta ptica i drugih životinja.

U kategoriji Zrak prijave su nam stigle iz Gospića, Ozlja, Samobora, Ogulina, Duga Rese, Karlovca i Tounja, a odnosile su se na zagađenje zraka iz industrijskog postrojenja i kućanstava koja koriste nepropisne energente za ogrjev te protupravno spaljivanje plastičnog otpada na javnoj površini. Nažalost, tu je i prijava koja se odnosi na naugodne mirise koji se šire iz odloženog stajskog gnojiva, za koju, čini se, ne postoji niti nadležna služba niti određen propis te se prijavitelje upućuje probleme ove vrste sa susjedima rješavati putem nadležnog suda.

Prijave u kategoriji Rudarenje odnosile su se na prostorno-plansku dokumentaciju jedinica lokalne i regionalne samouprave čije su izmjene i dopune predviđale ponovno aktiviranje eksploatacijskih polja mineralnih sirovina. Dok se u slučaju kamenoloma Japaga u Plaškom čini da je građanska inicijativa urodila plodom, u slučaju kamenoloma Kremešnica Lasinjska javna rasprava o Studiji utjecaja na okoliš te javno izlaganje Studije bili su prolongirani, tako da se ishod još uvijek iščekuje.

U kategoriji Šume građani nam i dalje prijavljuju štetne prakse održavanja vegetacije uz ceste i gospodarenje šumama od strane nadležnog trgovačkog društva koje se s pravom mogu okarakterizirati kao destruktivne i neodržive.

Ostale prijave u kategorijama Gradnja, Zračenje i Životinje odnose se na netransparentnu općinsku investiciju izgradnje igrališta kojoj je prethodila sječa stabala, neispravnu instalaciju na objektu prijenosne mreže koja je ugrožavala ptice te poziv da podržimo građansku inicijativu učešćem u javnoj raspravi o prijedlogu izmjena prostornog plana uređenja jedne općine.

Riješeno je više od 49% prijava zaprimljenih u 2021. godini. Taj udio za sve dosad zaprimljene prijave iznosi 81,8%.

 

 

 

 

 

Više od 75% prijava stiglo je iz Karlovačke županije, a nešto više od 12% iz Ličko-senjske. Od ukupnog broja, gotovo 90% prijava odnosi se na ruralna područja.

Ono po čemu ćemo pamtiti ovu godinu jesu obavijesti nadležnih inspekcijskih službi koje se, u najmanju ruku, mogu opisati kao nelogične, ali i sad već ustaljena praksa upravnih odjela da po zaprimljenim prijavama, iako stvarno nenadležni za iste, ne djeluju po službenoj dužnosti. U vođenju servisa Zeleni telefon i djelovanju po zaprimljenim prijavama u 2021. godini koristili smo se pravom na pristup informacijama te izjavljivali žalbe Povjereniku za informiranje kada su naši zahtjevi bili odbijeni kao i zbog šutnje tijela javne vlasti.

Sve nepravilnosti koje uočite u okolišu prijavite nam na 072 123 456. Cijena poziva je po cijeni lokalnog poziva.

Oznake: ,

Komentari su zatvoreni

Nije moguće komentirati ovaj post.

IZDVOJENE NOVOSTI »

Započela provedba novog projekta – Free Korana River

Započela provedba novog projekta – Free Korana River

U sklopu projekta ćemo mapirati i kategorizirati sve barijere u slivu rijeke Korane, s općim ciljem postavljanja temelja za buduće uklanjanje što većeg broja...

 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kraj projekta JEDRO

Projekt “JEDRO – Javne politike za održivi društveni razvoj: voda, energetika, otpad” završava se 29.10.2023. Pune tri godine istraživačko-zagovarački...

 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ministarstvo mora surađivati s civilnim društvom da bi energetske zajednice zaživjele!

Energetske su zajednice važne jer predstavljaju potencijal za demokratizaciju energetskog sektora kroz okupljanje većeg broja građanki i građana koji sami proizvode...