Početna » Centar za vode » JAVNO PREDSTAVLJANJE DOKUMENTA LOKALNA AGENDA ZA KARLOVAČKE RIJEKE

 

JAVNO PREDSTAVLJANJE DOKUMENTA LOKALNA AGENDA ZA KARLOVAČKE RIJEKE

 

Danas je u prostorijama Eko Pana održana konferencija za medije povodom završetka izrade dokumenta LOKALNA AGENDA ZA KARLOVAČKE RIJEKE.
Podsjećamo, dokument je izrađen u okviru projekta “Upravljanje i zaštita karlovačkih rijeka”, nositelj projekta je Ekološko društvo Pan-Karlovac, a partner Grad Karlovac. Projekt je financiran sredstvima EU, program IPA.
Lokalna agenda za karlovačke rijeke dokument je koji je nastao suradnjom predstavnika različitih sektora, prvenstveno civilnog i javnog te kao takav predstavlja temelj i model provedbe ciljeva predloženih unutar Agende. Autori teksta dokumenta (prema smjernicama dobivenim od strane članova Tematskih vijeća) su Ivana Ivičić i članovi Eko Pana. Također, zahvaljujemo Andrei Vrbanek na uvodnoj riječi i dogradonačelniku Dubravku Deliću na izuzetno korisnom tekstu o vodnogospodarskoj problematici grada Karlovca.
Autori fotografija koje se nalaze kao prilog Agendi, sudionici su natječaja i izložbe “Uživam rijeku”. Sadržajno, Lokalna Agenda za karlovačke rijeke obuhvaća analizu stanja, viziju, prijedlog ciljeva, mjera i aktivnosti te uvid u istraživanje javnog mnijenja građana, tvrtki i udruga, provedenog tijekom 2011. godine.
Ciljevi, mjere i aktivnosti predložene unutar Agende presjek su najvažnijih zaključaka članova Tematskih vijeća projekta, s težištem na ciljevima za koje se pretpostavlja da ih je moguće provesti u kraćem vremenskom roku, uz manja financijska ulaganja i značajan volonterski doprinos (npr. poput projekta u fokusu: Revitalizacija obale rijeke Kupe). Agenda se također osvrće i na energetsku problematiku grada te na potencijal razvoja održive poljoprivrede i gospodarstva.
Iznad svega, Agendom se nastoji upozoriti na važnost očuvanja ekosustava rijeka te isto postaviti kao prioritet pri planiranju sadržaja uz i na rijekama.
Većina predloženih ciljeva nastojati će se provoditi na inicijativu i uz podršku Centra za vode Eko Pana. Centar za vode djelovati će unutar udruge, ali će se temeljiti na suradnji svih onih koji su sudjelovali u razvoju Agende te biti otvoren svima koji se žele aktivno uključiti u očuvanje karlovačkih rijeka i aktivnosti koje mogu doprinijeti dobroj, održivoj budućnosti rijeka i grada.
Također, nadamo se da će dokument Lokalna agenda za karlovačke rijeke biti od koristi svima koji će raditi na razvojnim planovima koji će posredno, ili neposredno biti vezani za karlovačke rijeke.
Lokalna agenda za karlovačke rijeke završni je rezultat projekta Upravljanje i zaštita karlovačkih rijeka. Dokument će u lipnju biti predstavljen Gradskom vijeću.
Zahvaljujemo se Gradu Karlovcu na partnerstvu te svim institucijama, tvrtkama, udrugama, klubovima i pojedincima uključenim u razvoj Lokalne agende za karlovačke rijeke te medijima na praćenju i podršci projektu.


Oznake: ,

Komentari su zatvoreni

Nije moguće komentirati ovaj post.

IZDVOJENE NOVOSTI »

Započela provedba novog projekta – Free Korana River

Započela provedba novog projekta – Free Korana River

U sklopu projekta ćemo mapirati i kategorizirati sve barijere u slivu rijeke Korane, s općim ciljem postavljanja temelja za buduće uklanjanje što većeg broja...

 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kraj projekta JEDRO

Projekt “JEDRO – Javne politike za održivi društveni razvoj: voda, energetika, otpad” završava se 29.10.2023. Pune tri godine istraživačko-zagovarački...

 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ministarstvo mora surađivati s civilnim društvom da bi energetske zajednice zaživjele!

Energetske su zajednice važne jer predstavljaju potencijal za demokratizaciju energetskog sektora kroz okupljanje većeg broja građanki i građana koji sami proizvode...