Početna » Novosti » KAKO NAM JE BILO – AKCIJA SADNJE STABALA „20 STABALA ZA 20 GODINA I JOŠ VIŠE DA DOĐEMO NA ZELENU GRANU“

 

KAKO NAM JE BILO – AKCIJA SADNJE STABALA „20 STABALA ZA 20 GODINA I JOŠ VIŠE DA DOĐEMO NA ZELENU GRANU“

 

Udruga Eko Pan 20. studenog 2022. godine, u sklopu kampanje za svoj 20 rođendan organizirala je akciju sadnje drveća u parku kraj Hrvatskog doma i dvorane Ekonomsko-turističke škole.

Usprkos neumornoj kišni i teškom terenu, skupina vrijednih volontera uspjela je zasaditi 15 četverogodišnjih sadnica (dva roza bagrema, dvije bijele vrbe, močvarni taksodij i deset crvenocvjetnih kestena) čija je kupnja omogućena donacijama građana i poslovnih subjekata.

Cilj je posaditi barem dvadeset stabala kako bi ispunili svoju namjeru sađenja dvadeset sadnica za 20 godina postojanja udruge, što će biti učinjeno kada se prikupi još sredstava.
U popodnevnim satima u prostoru Male scene Hrvatskog doma organizirana je besplatna radionica za najmlađe pod nazivom Napravi sam(a). Pod mentorstvom Gorana Bunčića, djeca su učila rukovati alatom te su od starih drvenih paleta izradili nove drvene kućice.
Za vrijeme akcije u prostorima Male scene Hrvatskog doma postavljena je izložba fotografija i priča karlovačkog drveća koje su pristigle na javnom natječaju. Postav izložbe slikovito je prikazao ljubav i vezu Karlovčana i njihovog zelenila.

Nakon akcije volonteri su se okrijepili hranom i pićem, a za zainteresirane prikazani su i okolišni filmovi – Troublemakers i We the power izvedeni u suradnji s Kinoklubom Karlovac i savezom udruga KAoperativa.

Cijeli događaj protekao je iznimno ugodno i produktivno i ovim se putem još jednom od srca zahvaljujemo svim volonterima na usrdnoj pomoći i iskazanoj volji!

Znamo da je bolji svijet moguć dok se ljudi ne plaše uprljati i promrznuti za zdravije sutra.

U nastavku pročitajte jedan drugačiji, topli i poetični osvrt na akciju iz pera Martina Ladike

Lokve, blato, volja i lopate

Cijelu noć i cijelo jutro kiša kvasi zemlju, pravi ogromne lokve jezera, blato čini svjetskom silom i čini se, nema nikakvu namjeru prestati.

Opremljeni gumenim čizmama, kabanicama, lopatama i neobjašnjivom voljom nekolicina nas dolazi pred pothvat i promatra kako se veliki kišni ocean odvažno puni spreman proširiti svoje obale možda čak do iskolčenih dijelova parka, određenih za budući dom našim novih razgranatim sugrađanima.

Znatiželjno i oprezno prva štihača provjerava teren dok se u prostorima Male scene još kuha kava. Čini se da će to ići, samo hoće li tko doći po ovom suludom vremenu?

Uskoro, dok lopata još nije otkrila prve rupe dno, hrabra je ekipa već bila na okupu. Nisu okolišali, navukli su čizme, lopate uzeli u ruke i udarnički navalili na kopanje. Kroz neko vrijeme, kapuljače raznih boja lopatale su parkom u ozračju neumorne kiše. Ritam kiše i štihanja poklopio se u korist akcije i rupe su počele nicati kao lokve!

Do ručka i okrepe već smo posadili dva bagrema, tri kestena i dvije vrbe. A punih trbuha nije bilo teško u već iskopane rupe posaditi još sedam kestena! Naravno da nije kada su volonteri postali jedno s lopatama, motornim svrdlom i blatom!

Sadnice su same ušetale u tako brižno pripremljene postelje!

Ovim putem još jedno ogromno hvala svima redom koji su jačali mišiće na svrdlu, skupljali žuljeve na lopatama, miješali vino da ne zakuha, hvatali trenutke zamućenim objektivima, čistili blatne tragove prostorima Male scene, pripremali projekcije filmova, postavili izložbu, pripremili cijeli događaj, dovezli sadnice s raznih strana Hrvatske.

Hvala kiši što nas je učinila jačima, hvala konjima na đubru, ma hvala drveću što nas je potaklo na suradnju! Eto toliko dragi ljudi, svi ste upisani u hladu koji se rađa, u zraku koji nastaje, u pjevu ptica selica i gnjezdarica!

Martin Ladika

__________________________________________________________________________________________________________________

Kampanja „20 stabala za 20 godina i još više da dođemo na zelenu granu“ te akcija sadnje organizirala se kroz projekt „JEKA! – Jačanje eko-aktivizma za hitnu klimatsku akciju.“

#acfhrvatska #acfcroatia

Lokalnu kampanju (NA ZELENU GRANU) provodi kao partner na projektu „JEKA! – Jačanje eko-aktivizma za hitnu klimatsku akciju“. Uz sadnju novog drveća, cilj joj je osnažiti građane za aktivno sudjelovanje u zaštiti i upravljanju zelenilom, a s tijelima javne vlasti graditi suradnički odnos te ponuditi iskustvo i stručnost organizacija civilnog društva i pojedinaca. Projekt „JEKA! – Jačanje eko-aktivizma za hitnu klimatsku akciju“ usmjeren je na globalni i lokalni problem produbljivanja klimatske krize te nedovoljnog kapaciteta građanskih inicijativa i građana_ki u Hrvatskoj i regiji da svojim djelovanjem utječu na klimatske politike. Nositelj projekta je Zelena akcija (Zagreb), a partneri Brodsko ekološko društvo – BED (Slavonski brod), Udruga za promicanje ekološke proizvodnje hrane, zaštite okoliša i održivog razvoja „Eko Zadar“ (Zadar), Udruga za zaštitu okoliša i prirode – Pan (Karlovac) te Natur og Ungdom (Norveška).
Projekt “JEKA! – Jačanje eko-aktivizma za hitnu klimatsku akciju” je podržan sa 149.850,00€ financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge ”Eko Pan” i ne odražava nužno stavove država donatorica, Upravitelja Fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Oznake: , , , , , , ,

Komentari su zatvoreni

Nije moguće komentirati ovaj post.