Početna » Novosti » Održana javna tribina “Hidroelektrane i utjecaj na biološku raznolikost”

 

Održana javna tribina “Hidroelektrane i utjecaj na biološku raznolikost”

 

Karlovac – U srijedu 26.10.2016. u Knjižnici za mlade Karlovac održana je javna tribina pod nazivom “Hidroelektrane i utjecaj na biološku raznolikost”. Tribina je održana u organizaciji Zelene akcije/FoE i Eko Pana s ciljem daljnjeg upozoravanja na potrebu očuvanja naših rijeka. Na tribini su sudjelovali dr. sc. Dušan Jelić iz Hrvatskog instituta za biološku raznolikost, Irma Popović Dujmović iz WWF Adria, dr. sc. Aljoša Duplić s Veleučilišta u Karlovcu, Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu (Banja Luka) te kao domaćin Denis Frančišković iz Eko Pana. Tribinu je vodila Željka Leljak Gracin iz Zelene akcije/FoE.

Na tribini koja je bila vrlo dobro posjećena građani su imali priliku slušati vrlo zanimljiva predavanja o utjecajima malih hidroelektrana na bioraznolikost, ali i o ostalim njihovim utjecajima o kojima se u javnosti često ne govori.                                      14895584_10211034385685600_513972157_o-1                           

Denis Frančišković u uvodnom predavanju predstavio je kronologiju problematike malih hidroelektrana na području Karlovačke županije, dok je Željka Leljak Gracin iz Zelene akcije/FoE upozorila da problem postoji na razini cijele Hrvatske gdje se planira oko 140 malih hidroelektrana.

dsc_0656-1

Irma Popović Dujmović iz WWF Adria u svojem predavanju osvrnula se na glavne negativne utjecaje hidroelektrana na bioraznolikost riječnih ekosustava. Zaključna misao ovog izlaganja je da tzv. male hidroelektrane imaju jednak ili čak veći negativni utjecaj od velikih akumulacijskih hidroelektrana. Posebno je istaknut problem kumulativnog utjecaja jer se male hidroelektrane uglavnom planiraju u nizu, više njih na jednoj rijeci što predstavlja potencijalno veliki problem.

dsc_0661-1U svom predavanju dr.sc. Aljoša Duplić s Veleučilišta u Karlovcu govorio je o značajnim utjecajima malih hidroelektrana na riblju populaciju. Kao primjer je posebno istaknut primjer mladice koja je praktično nestala iz svojih prirodnih staništa izgradnjom HE Lešće na Dobri i mhe Ilovac na rijeci Kupi. Aljoša Duplić naglasak je dao na osporavanju teze da mala hidroelektrana znači jednako i mali utjecaj. U svojoj prezentaciji kroz brojne primjere prikazao je kako pojedine mjere ublažavanja (riblje staze) mogu u praksi biti potpuno nefunkcionalne. Navedenom problemu moralo bi se pristupati interdisiplinarno što u Hrvatskoj još uvijek nažalost nije slučaj.

imag2829Dr. sc. Dušan Jelić iz Hrvatskog instituta za biološku raznolikost u svojem izlaganju istaknuo je brojne primjere koji pokazuju kako studije i elaborati često sadrže  nepotpune i zastarjele podatke. Prikaz pojedinih slučajeva od kojih se ističe mhe Ilovac na rijeci Kupi pokazuje koliko se zapravo posljedice rada malih hidroelektrana umanjuju ili se uopće ne procjenjuju. Izgradnja mhe Ilovac potopila je 5 slapova na uzvodnom dijelu, dok se u studiji govorilo da se razina vode neće mijenjati. Nažalost na taj se način degradira rad cjelokupne struke koja radi na tom području, a pokazuje se da investitori u Hrvatskoj imaju veliki utjecaj na konačni sadržaj i kvalitetu dokumenata.

U posljednjem predavanju Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu prikazala je problematiku malih hidroelektrana u Bosni i Hercegovini s posebnim osvrtom na uspješnu kampanju za očuvanje rijeke Sutjeske. Uz brojne probleme koji su velikim dijelom identični kao i u Hrvatskoj Nataša Crnković osobito je istaknula važnost uključivanja lokalnog stanovništva i raznih stručnjaka u borbi za očuvanje i zaštitu rijeka.

S obzirom da Eko Pan već više godina upozorava na moguće negativne posljedice realizacije malih hidroelektrana na karlovačkim rijekama, široka javna rasprava, edukacija kao i sagledavanje problema kroz poglede raznih struka, nameće se kao nužnost, ali i određen oblik obaveze prema današnjim standardima u zaštiti okoliša.

Ovim putem zahvaljujemo  svim sudionicima i gostima koji su svojim zanimljivim i poučnim predavanjima prikazali zašto trebamo i moramo očuvati naše rijeke.

Tribina je  održna u sklopu projekta „The Right to Nature“ financiranog od strane fundacije MAVA, a kojeg u suradnji s članicama iz Hrvatske, Češke, Cipra, Mađarske, Njemačke, Malte i Ujedinjenog Kraljevstva provodi mreža Friends of the Earth Europe.

PREZENTACIJE

DUŠAN JELIĆ Znanstveno zasnovan aktivizam


eko_pan_logo_10x10_svjzelena_2
 za-logo    mava_logo-1logo-1

 

Oznake: , , , , , , , ,

Komentari su zatvoreni

Nije moguće komentirati ovaj post.

IZDVOJENE NOVOSTI »

Započela provedba novog projekta – Free Korana River

Započela provedba novog projekta – Free Korana River

U sklopu projekta ćemo mapirati i kategorizirati sve barijere u slivu rijeke Korane, s općim ciljem postavljanja temelja za buduće uklanjanje što većeg broja...

 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kraj projekta JEDRO

Projekt “JEDRO – Javne politike za održivi društveni razvoj: voda, energetika, otpad” završava se 29.10.2023. Pune tri godine istraživačko-zagovarački...

 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ministarstvo mora surađivati s civilnim društvom da bi energetske zajednice zaživjele!

Energetske su zajednice važne jer predstavljaju potencijal za demokratizaciju energetskog sektora kroz okupljanje većeg broja građanki i građana koji sami proizvode...