Početna » Novosti » Otpad i dalje najveći izazov u očuvanju okoliša – Godišnji izvještaj Zelenog telefona za 2019. godinu

 

Otpad i dalje najveći izazov u očuvanju okoliša – Godišnji izvještaj Zelenog telefona za 2019. godinu

 

Cilj Mreže Zelenih telefona je poticanje građana na aktivnije sudjelovanje u zaštiti okoliša, a nadležnih institucija na učinkovitije rješavanje problema u okolišu.
Svaki građanin Republike Hrvatske može prijaviti problem u okolišu ili zatražiti informaciju na broj 072 123 456. Aktivisti i volonteri Mreže zajedno s građanima pristupaju rješavanju problema, u suradnji s nadležnim institucijama, te zatim nadziru njihovo rješavanje.
Članice Mreže Zelenih telefona su: Eko Pan, Zelena akcija, Zelena Istra, Sunce, Nobilis, Eko Zadar, Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, Ekološka udruga Krka Knin i Žmergo.
Od siječnja 2019. godine do prosinca 2019. godine mreža Zelenih telefona primili je 2140 prijava građana. Slijedi analiza prijava u mreži ZT-a.

Tablica 1. Zaprimljene prijave po kategorijama i po udrugama članicama Mreže

I ove godine, već „tradicionalno“, na prvom mjestu je kategorija Otpada. U toj kategoriji zaprimljeno je 786 prijava, što čini gotovo 37% prijava tokom 2019 godine. Ovo je najproblematičnija kategorija u svim regijama Hrvatske. U urbanim sredinama najveći problem je loša ili nedostatna infrastruktura prikupljanja i odvajanja otpada. U prigradskim i ruralnim sredinama kao problem se ističu ilegalna odlagališta otpada. Dosta je upita i o pravilnom zbrinjavanju određenih vrsta otpada i o reciklažnim dvorištima, što je pozitivan znak sudjelovanja građana u očuvanju okoliša.
U kategoriji Zelenilo tijekom 2019. godine bilo je 227 prijava (10,61%). Mahom se radi o prijavama iz urbanih sredina vezanim uz održavanje i uništavanje javnih zelenih površina. Dosta je prijava i na zakorovljenost ambrozijom na javnim i zapuštenim privatnim površinama.
Kategorija Gradnje ima visokih 206 (9,63%) prijava. Iz podataka je vidljivo da je ova kategorija problematična u Zagrebu i okolici te u priobalju Hrvatske. Svakako bi trebalo pojačati napore u rješavanju ovih problema.
Kategorija Zraka sa 175 prijava (8,18%) 2019. godine bila je problematična u Zagrebu, Splitu, Istri i na sjeverozapadu Hrvatske.
Kategorija Vode imala je 155 prijava (7,24%) i problematična je diljem Hrvatske. U kategoriji Šume (101 prijava – 4,72%) najviše je prijava u Zagrebu, Splitu i na sjeverozapadu Hrvatske
Slijede kategorije Životinja (94 prijave – 4,39% – kućni ljubimci, udomljavanje, nehumano postupanje), Tla (42 prijave – 1,96%), Buke (40 prijava – 1,87%), Prometa (38 prijava – 1,78%), Zračenja (28 prijava – 1,31% – bazne stanice) i Rudarenja (7 prijava – 0,33% )
U kategoriji Razno (241 prijava – 11,26%) su svi upiti i prijave koje se ne mogu svrstati u naše standardne grupe. Dosta informacija o zaštiti okoliša se traži putem Mreže Zelenih telefona.
Dosta je upita i nejasnoća oko baznih stanica uključujući i same članice mreže ZT, pa bi tu problematiku trebalo razjasniti i bolje i stručnije pokriti.

Oznake: ,

Komentari su zatvoreni

Nije moguće komentirati ovaj post.

IZDVOJENE NOVOSTI »

Započela provedba novog projekta – Free Korana River

Započela provedba novog projekta – Free Korana River

U sklopu projekta ćemo mapirati i kategorizirati sve barijere u slivu rijeke Korane, s općim ciljem postavljanja temelja za buduće uklanjanje što većeg broja...

 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kraj projekta JEDRO

Projekt “JEDRO – Javne politike za održivi društveni razvoj: voda, energetika, otpad” završava se 29.10.2023. Pune tri godine istraživačko-zagovarački...

 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ministarstvo mora surađivati s civilnim društvom da bi energetske zajednice zaživjele!

Energetske su zajednice važne jer predstavljaju potencijal za demokratizaciju energetskog sektora kroz okupljanje većeg broja građanki i građana koji sami proizvode...