Početna » Novosti » Prijave na Zeleni telefon u ljetnim mjesecima

 

Prijave na Zeleni telefon u ljetnim mjesecima

 

Na Zeleni telefon udruge Eko Pan – Karlovac u razdoblju od 01.07. – 30.09.2019. godine zaprimili smo ukupno 21 prijavu građana.

Ovo tromjesečje mogli bismo nazvati mjesecima Vode, s obzirom da se najviše poziva odnosi se na vode, oko 52% (11 prijava), zatim otpad oko 19% (4 prijave). Po jednu prijavu imamo iz kategorije rudarenje, zrak, životinje i buka, te dvije iz kategorije razno.
Ono što potiče veliki stupanj zabrinutosti jest što se sve te prijave koje su vezane uz vode odnose na njihovo onečišćenje i zagađenje otpadnim vodama, ponajviše ispuštanjima koja dolaze iz septičkih jama i kanalizacija.
Voda je neophodna za život čovjeka i opstanak okoline koja je bitna za opstanak čovjeka. Smatramo da trebamo početi postavljati pitanja kakvu to vodu pijemo, u kakvoj se to vodi kupamo i s kakvom to vodom uzgajamo hranu, što neminovno dovodi do pitanja kakvu to zapravo kvalitetu života živimo?

Nadalje, što se tiče područja na koje se odnosi prijava, u najvećem dijelu zastupljena je Karlovačka županija sa oko 60%, zatim nepoznato sa oko 30% (razlog tome su pozivi informativnog karaktera) i Ličko-senjska 10%. Najviše prijava odnosi se na grad Karlovac (5), Ogulin(2) i po jedan poziv za Barilović, Josipdol, Slunj, Netretić, Novalja, Duga Resa, Perušić, sve za ruralno područje.

Uloga ZT najviše se odnosila na izravno sudjelovanje (12), a zatim na davanje savjeta i informacija (6) i posredovanje (2).

Po ulozi, primjećujemo da sve više građana svoje povjerenje u rješavanju slučajeva problema u okolišu povjerava udruzi, a sve manje su voljni tim problemima se i sami pozabaviti.
Smatramo da bi građani trebali preuzeti veću incijativu u tom pogledu, posebice kad je riječ o njihovom mjestu življenja.

Vrijeme od 1 dan potrebno je za rješavanje poziva u kojima je uloga ZT davanje savjeta i informacija, kojih je 6 (osim kad se informacija dobiva putem prava na pristup informacijama gdje je potrebno dulje vrijeme zbog sudjelovanja nadležnih institucija).

Vrijeme rješavanja duže od 30 dana zabilježeno je u 3 slučaja, a vrijeme 1- 8dana, duže od 8 dana i kraće od 30 dana u po jednom slučaju za svaki vremenski interval.

Prijave zaprimamo putem besplatnog telefona 072, telefona (mobilni), e-maila, Facebook stranice i osobnog dolaska u prostorije Pana.
Putem e-maila obično stižu prijave koje su povezane sa mapom događaja ili slikama.

Vezano uz identitet pozivatelja primjećujemo porast poznatih, kojih je 16, u odnosu na nepoznate, kojih je 5.
Zasupljenost u spolu pozivatelja ostaje jednaka, te je svaki spol zasupljen u istom omjeru, 10:10.

U najvećem postotku od više od 40% (9) je neriješeno vrijeme rješavanja, što znači da se još uvijek čeka odgovor nadležne institucije.

Pravo na pristup informacijama korišteno je u 2 slučaja.

U slučajevima kad je potrebno sudjelovanje nadležnih institucija, ono što je zajedničko jest, još uvijek nedovoljna komunikacija i nezainteresiranost službi za rješavanje slučajeva po prijavi. Često susrećemo i prebacivanje nadležnosti i oduglovačenje postupka.
S obzirom da je kao novost ove godine uveden Državni inspektorat, postoji jedinstvena e-mail adresa i broj telefona za sve prijave.

Vrijeme odaziva je 2-3mj (1), 16-30dana (1) i 11-15dana (1), te 8 slučajeva u kojima još čekamo odaziv.

Status od sveukupno 21 prijavu u razdoblju od 01.07.2019. do 30.09.2019, 13 prijava je rješeno. Ostale otvorene (8) prijave nastavit će postupak riješavanja.

Oznake: , ,

Komentari su zatvoreni

Nije moguće komentirati ovaj post.

IZDVOJENE NOVOSTI »

Započela provedba novog projekta – Free Korana River

Započela provedba novog projekta – Free Korana River

U sklopu projekta ćemo mapirati i kategorizirati sve barijere u slivu rijeke Korane, s općim ciljem postavljanja temelja za buduće uklanjanje što većeg broja...

 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kraj projekta JEDRO

Projekt “JEDRO – Javne politike za održivi društveni razvoj: voda, energetika, otpad” završava se 29.10.2023. Pune tri godine istraživačko-zagovarački...

 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ministarstvo mora surađivati s civilnim društvom da bi energetske zajednice zaživjele!

Energetske su zajednice važne jer predstavljaju potencijal za demokratizaciju energetskog sektora kroz okupljanje većeg broja građanki i građana koji sami proizvode...