Početna » Novosti » U organizaciji Eko Pana održana javna debata o izravnoj demokraciji “Strah od građana”

 

U organizaciji Eko Pana održana javna debata o izravnoj demokraciji “Strah od građana”

 

Javna debata “Strah od građana” o razlozima i reperkusijama izbjegavanja mehanizama neposrednog sudjelovanja građana u odlučivanju na lokalnoj razini održala se 1. srpnja u Hotelu Korana Srakovčić.

Jedna od temeljnih uloga jedinica lokalne samouprave trebala bi biti stvaranje mogućnosti za uključivanje građana u društveni i politički život u zajednici, odnosno razvoj demokracije. Nažalost, ta uloga nije ispunjena. Neposredno sudjelovanje građana u odlučivanju predviđeno je i zakonom pa je tako definirano da “građani mogu neposredno sudjelovati u odlučivanju o lokalnim poslovima putem referenduma i mjesnog zbora građana”, što se u praksi događa vrlo rijetko. Lokalna politika je škola demokracije, a mi konstantno padamo na tom ispitu.

Zašto vlast ima strah od građana? Što zajednica time gubi? Može li izravna demokracija ugroziti predstavničku?

Da bismo pokušali dobiti dogovor na ta pitanja, organizirali smo javnu debatu, na kojoj je uvodničar i moderator bio Hrvoje Jurić, filozof i aktivist, profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu i član grupe “Direktna demokracija u školi”. U raspravi su sudjelovali predstavnik Eko Pana Denis Frančišković, predsjednik GO HDZ Damir Mandić, potpredsjednica Gradskog vijeća iz SDP Marina Novaković Matanić, predsjednik Gradskog vijeća Mihovil Stanišić iz HSP – dr. Ante Starčević, gradska vijećnica Snježana Kirinić iz HL i nezavisni gradski vijećnik Davor Petračić

Nakon uvodničara u raspravu, koja je na trenutke bila i polemična, uključili su se i karlovački gradski vijećnici. Izabrali smo neke od naglasaka iz njihovih izlaganja. Prva je govorila SDP-ova potpredsjednica Gradskog Vijeća Marina Novaković Matanić. Kaže da, dok vlada jednoumlje teško ćemo do demokracije, bez obzira tko je na vlasti. Posebno zamjera što gradska uprava ne radi s mjesnim odborima i gradskim četvrtima.

Predsjednik karlovačkog HDZ-a Damir Mandić je istaknuo kako je problem direktne demokracije sporan što, nažalost, često puta ima revolucionarne elemente, a revolucija isključuje konsenzus. Srž demokracije je, kaže Mandić, vladavina naroda u kojoj mi sukobljavamo svoja mišljenja i svoje stavove, a onda pobjeđuje onaj koji ima plus jedan. Nije do sada riješeno, a ja vjerujem da ni neće biti riješeno dok je svijeta i vijeka, što sa onih 49, smatra Mandić.
Predsjednik Gradskog vijeća i član HSP-a dr. Ante Starčević Mihovil Stanišić smatra da bi dvije najveće stranke trebale postići dogovor o pravilima, a kao prelazno rješenje predlaže obavezno glasovanje, koje bi uključilo ljude koji su sada pasivni.
Gradska vijećnica Hrvatskih laburista Snježana Kirinić smatra da su najvažniji građani: – U samom Vijeću je važno da ljudi imaju glave skupa i da rade za opće dobro grada, a najčešće se to svede na nekakvo prepucavanje s lijeva na desno i s desna na lijevo pa se na kraju ništa ne događa i grad stagnira, što je izuzetna šteta kad se zna koliko imamo prednosti i mogućnosti.
U raspravu se uključio i nezavisni gradski vijećnik Davor Petračić: – Svrha svega ovoga o čemu danas pričamo je da nam svima bude bolje, a pravo stanje stvari je katastrofa. Pravo stanje stvari je da nam demokracija traje jedan dan u četiri godine, rekao je Petračić.

Javna debata na istu tematiku, također uz moderaciju Jurića, održala se je prije dva dana u Puli, a na jesen slijedi nastvak u Zagrebu i Čakovcu. Sve debate organizirane su u okviru projekta «Dijalogom s civilnim društvom do boljeg okoliša», kojeg financiraju Europska unija i Ured za udruge Vlade RH.

Za sadržaj javne debate odgovara isključivo Zelena Istra i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije ni Ureda za udruge.

Oznake: , ,

Komentari su zatvoreni

Nije moguće komentirati ovaj post.

IZDVOJENE NOVOSTI »

Započela provedba novog projekta – Free Korana River

Započela provedba novog projekta – Free Korana River

U sklopu projekta ćemo mapirati i kategorizirati sve barijere u slivu rijeke Korane, s općim ciljem postavljanja temelja za buduće uklanjanje što većeg broja...

 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kraj projekta JEDRO

Projekt “JEDRO – Javne politike za održivi društveni razvoj: voda, energetika, otpad” završava se 29.10.2023. Pune tri godine istraživačko-zagovarački...

 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ministarstvo mora surađivati s civilnim društvom da bi energetske zajednice zaživjele!

Energetske su zajednice važne jer predstavljaju potencijal za demokratizaciju energetskog sektora kroz okupljanje većeg broja građanki i građana koji sami proizvode...