Centar za vode

 

O CENTRU ZA VODE
Kako bi se omogućila održivost projekta provedenog 2010./2011. “Upravljanje i zaštita karlovačkih rijeka”, ali i olakšala provedba Lokalne agende za karlovačke rijeke te nastavilo s provedbom programa zaštite kopnenih voda, osnovan je Centar za vode.
U ovom trenutku Centar se bavi održavanjem baze podataka o vodama te provedbom akcijskog plana Lokalne agende. Kako bi se ostvarila što kvalitetnija i transparentnija provedba Lokalne agende Centar kontinuirano održava komunikaciju i suradnju s članovima Projektnog odbora i Tematskih vijeća projekta.

AKTIVNOSTI CENTRA ZA VODE U 2013. GODINI

SASTANCI ČLANOVA PROJEKTNOG ODBORA I ČLANOVA TEMATSKIH SKUPINA LOKALNE AGENDE ZA KARLOVAČKE RIJEKE
Centar za vode Eko Pana u ovoj je godini odr����ao dva sastanka članova Projektnog odbora i članova Tematskih skupina Lokalne agende za karlovačke rijeke.
Prvi ovogodišnji sastanak održan je 22. ožujka u Centru za mlade na Gazi. Sastanku je prisustvovalo deset članova. Na sastanku se raspravljalo o aktivnostima koje će se iz Lokalne agende za karlova����ke rijeke provoditi u 2013. godini. Doneseni su zaključci da će Eko Pan prijaviti projekt na gradski natječaj za udruge, a cilj je napraviti tradicionalni kupski i koranski čamac te vratiti ljude na rijeke pomoću korištenja tih čamaca. Druga odluka bila je o organizaciji velikog čišćenja rijeke Kupe na području gradskog središta (zapisnik sastanak 2203).
Drugi ovogodišnji sastanak članova Projektnog odbora i članova Tematskih skupina Lokalne agende za karlovačke rijeke održao se 6. prosinca u prostoru Centra za mlade na Gazi. Sastanku je prisustvovalo trinaest članova. Na sastanku se rekapituliralo sve učinjeno po planu aktivnosti u 2013. godini. Također, napravio se i okvirni plan aktivnosti za 2014. godinu, a od planiranih aktivnosti dvije ipak dominiraju jer zahtijevaju dužu i ozbiljniju pripremu. To su veliko čišćenje rijeke Kupe (planira se od Kamanja do Rečice) i izgradnja šest kupskih čamaca za održavanje utrke čamaca na rijeci Kupi, ali i za korištenje tokom cijele godine od strane građana grada Karlovca (zapisnik sastanak 0612).

czvczv1

 

ČAMAC NA KUPI I KORANI
Eko Pan se ove godine javio na natječaj Grada Karlovca s projektom “��amac na Kupi i Korani”. Ovim projektom se nastoji popularizirati odgovorno i održivo korištenje čamaca na rijeci Kupi i Korani te se nastoji održati i potaknuti tradicija izgradnje kupskih i koranskih čamaca. U partnerstvu sa ��������umarskom i drvodjeljskom školom Karlovac izgradila bi se dva čamca te bi se onda isti i registrirali u Lučkoj kapetaniji Sisak. Cilj registracije čamaca je sprečavanje krađe i prodaje ukradenih čamaca, ali i sprečavanje krivolova ribe s ukradenim čamcima. Zbog nedostatnih sredstava dobivenih na natječaju (4.000,00 kuna)prisiljeni smo izraditi samo kupski čamac uz sufinanciranje Turističke zajednice grada Karlovca (500,00 kuna) i Gradske četvrti Zvijezda (1.000,00 kuna).

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA NA TEMU “UŽIVAM RIJEKU”
Eko Pan je i ove godine organizirao izložbu fotografija na temu “Uživam rijeku”. Cilj izložbe je pribli��iti naše rijeke građanima ne samo u ljetnom periodu kada su pune kupača već i u ostalim godišnjim dobima te tako pobuditi osjećaj za očuvanje i zaštitu rijeka kod naših sugrađana. Na izložbu je svoje fotografije karlova��kih rijeka poslalo 29 fotografa. Najbolja fotografija svakog fotografa je izabrana i postavljena na izložbi u Centru za mlade na Gazi.
Prošlogodišnja izložba fotografija karlovačkih rijeka bila je postavljena u Knjižnici za mlade u Karlovcu na Dan planeta Zemlje 20. travnja.

BAZA PODATAKAUključi se u zaštitu prirode i okoliša
Prijavite zagađenje okoliša!
Podržite Eko-Pan donacijom