Početna » Novosti » Održano predavanje i javna tribina “Rijeka Korana – Znanjem do očuvanja”

 

Održano predavanje i javna tribina “Rijeka Korana – Znanjem do očuvanja”

 

Karlovac – U četvrtak 19.5.2016. u Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić” održana je javna tribina i predavanja pod nazivom “Rijeka Korana – znanjem do očuvanja”. Tribina je organizirana u okviru kampanje za očuvanje prirodnih vrijednosti i turističkih potencijala rijeke Korane koju je pokrenuo Eko Pan uz podršku WWF Adria. Kampanja je započela regatom u ljeto 2015. godine uz brojnu podršku lokalnih udruga udruženih u neformalnu inicijativu “Sačuvajmo Koranu zajedno!” U okviru kampanje održane su javne tribine u gradu Slunju i Bariloviću. Također u sklopu kampanje Eko Pan je kao zainteresirana javnost aktivno sudjelovao podošenjem primjedbi u postupku izmjena prostornog plana Karlovačke županije.

Plakat predvanje Korana fin. Na tribini u gradskoj knjižnici koja je bila dobro posjećena građani su imali priliku  slušati vrlo zanimljiva i brojna predavanja o prirodnim vrijednostima rijeke Korane i  nužnosti njihovog očuvanja.

13238878_10153684519648063_1091727853512220095_n

 

DSC_1022 (3)

Ivan Špelić iz Hrvatskog instituta za bioraznolikost održao je predavanje  o ribljim vrstama koje žive u rijeci Korani kao i mogućem negativnom  utjecaju malih hidroelektrana na njih ali i samu rijeku.

Roman Ozimec dugogodišnji istraživač i znanstvenik održao je dva  zanimljiva predavanja ispred Društva za očuvanje prirodoslovne  raznolikosti Hrvatske. U prvom je prikazao biospeleološke značajke  kanjona rijeke Korane dok je u drugom predvanju predstavio razne mogućnosti razvoja ruralnih i zapuštenih krajeva kroz agro-bio divirzitet kao njegov pokretač.

U zadnjem predvanju naš sugrađanin i dugogodišnji speleolog Damir Basara ispred udruge Osmica održao je predavanje o speleološkom značaju kanjona rijeke Korane.

Obzirom da Eko Pan već više godina upozorava na moguće negativne posljedice realizacije malih hidroelektrana na karlovačkim rijekama, široka javna rasprava, edukacija kao i sagledavanje problema kroz poglede raznih struka, nameće se kao nužnost, ali i određen oblik obaveze prema današnjim standardima u zaštiti okoliša.

Ovim putem se zahvaljujemo  svim sudionicima i gostima koji su svojim zanimljivim i poučnim predavanjima prikazali zašto trebamo i moramo očuvati naše rijeke.

Fotogalerija:ovdje

EKO_PAN_logo_10x10_svjzelena_2

wwf logo

Oznake: , , , ,

Komentari su zatvoreni

Nije moguće komentirati ovaj post.

IZDVOJENE NOVOSTI »

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Održan sastanak tematske mreže u okviru projekta JEDRO

Nakon godinu dana rada na projektu JEDRO, projektni tim konačno se upoznao i uživo 🙂 U Šibeniku smo 23. i 24. studenog održali sastanak naše tematske mreže...

 
EKO KINO – regenerativna poljoprivreda

EKO KINO – regenerativna poljoprivreda

Pozivamo Vas da nam se pridružite 2.12.2021. od 18 sati u prostorima Male Scene Hrvatskog dom na jesenskom izdanju Eko kina 🙂 Nakon ljetnog izdanja Eko kina...

 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Poziv na 3. Laboratorij za aktivističke inovacije

Zelena akcija poziva Vas na Laboratorij za pravo okoliša koji će se održati u Zagrebu, Frankopanska 1, (prostor Zelene akcije) u petak 22. listopada 2021. godine. Posljedni...